Oefening 1: Tempo omlaag!

Wat zeg je? Maar hij loopt al zo traag!
Ja, het tempo omlaag, zowel in stap als in draf. Dit is nodig om het gewicht in de voorhand meer terug te brengen naar de achterhand. Begin in stap en vang je paard op naar een heel rustig/langzaam tempo, probeer ook echt iedere pas van de achterhand te voelen. Zodat je voelt dat er meer balans komt en vervolgens van daaruit kleine stukjes naar voren rijden en weer weer opvangen naar een rustiger/langzamer tempo, naar balans. Wanneer dit goed gaat probeer je hetzelfde ook in draf. Wanneer je je paard opvangt naar langzamer, probeer dit wel met je zit te doen en niet (alleen) op de teugels.

Oefening 2: Op de volte.

Maak een kleine volte in stap. Ca. 10 meter. Zoek eerst weer naar balans en dus het tempo laag. Vervolgens vraag je de stelling die nodig is voor zo’n kleine volte en leg je je binnenbeen aan, om zo het binnen achterbeen van je paard meer onder te vragen. Als het goed is ga je nu schouder binnenwaarts, alleen dan op een volte. Doe deze oefening eerst kleine stukjes. Dus een paar passen schouder binnenwaarts over de volte en dan de volte weer gewoon vervolgen. En eerst in stap, voordat je het in draf probeert.

Oefening 3: Schouder buitenwaarts.

Bij deze oefening begin je over de hoefslag in stap, begin weer in een rustig tempo. Je vraagt het hoofd van je paard in stelling naar buiten en legt je buitenbeen aan, zodat de achterhand richting de binnen hoefslag gaat. Tegelijkertijd blijf je naar voren rijden. Gaat deze oefening jullie goed af, dan kun je kijken of je in deze oefening je paard sneller te laten gaan. Dit doe je door je paard te motiveren om sneller zijwaarts voorwaarts te gaan, met je buitenbeen en eventueel een zweepje achter je buitenbeen aan te leggen. Uiteindelijk kun je een overgang naar draf in schouder buitenwaarts gaan maken.

Bovenstaande oefeningen kun je natuurlijk ook vanaf de grond doen. Handig want dan zal je merken dat je er in het zadel weer profijt van hebt.

Heel veel succes en vooral plezier met oefenen!

Wil je lekker zelf aan de slag met de oefeningen, maar het je nog net iets meer hulp nodig of zoek je nog meer grondwerk oefeningen? Hier vind je meer informatie over de online grondwerk cursus Power Horsemanship In deze cursus vind je alle grondwerk oefeningen die je kunt gebruiken voor een (h)eerlijke training en nog veel meer.

Nog niet uitgelezen? Kijk voor meer artikelen ook zeker even hier op deze pagina.

 

 

 

Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *