In dit artikel deel ik wat ideeën met je, over hoe je je training weer wat meer afwisseling kunt geven, weer even een positieve boost te geven. Wanneer je even het idee hebt gekregen dat je vastgelopen bent of een periode bent beland, wanneer het even niet meer zo leuk is om welke reden dan ook.

1. Meer spelen en minder werken

Soms zijn we zo druk met werken, met serieus trainen, dat we vergeten dat we ook plezier kunnen hebben op onze weg. En wist je dat spelenderwijs je paard iets leren ook echt werkt? Als je paard ontspannen is zal het eerder dingen leren dan een paard dat gespannen is of zich in een stress situatie bevindt. Spelen is dan weer een mooie manier om te ontspannen. En ongemerkt train je je paard dan ook. Maar dan wel weer op een leuke manier.

meer spelen, minder werken . paard trail brug

 

2. Gebruik van pionnen en balkjes

Het werken met pionnen en balkjes is niet alleen leuk, je paard wordt er ook nog eens heel handig door en je spreekt weer andere spiergroepen aan, waardoor je paard ook weer sterker wordt.

Zowel in loswerken, grondwerk, werken aan de dubbele lange lijnen én met rijden kun je pionnen en balken inzetten.

In loswerken kan het een hele leuke uitdaging zijn om je paard tussen pionnen door te laten slalommen, alleen op je lichaamstaal en houding.

En denk bijvoorbeeld eens aan een labyrint van balken tijdens grondwerk, waarbij je paard ook zelf leert kijken waar ‘ie zijn voeten plaatst.

Cavaletti’s kun je weer heel goed combineren met het werken aan de dubbele lange lijnen. En onder het zadel kun je daar natuurlijk nog een paar eenvoudige hindernissen/kruisjes aan toevoegen.

 

3. Leer je paard iets nieuws

Leer je paard iets nieuws of leer samen met je paard iets nieuws. Door iets nieuws te leren komt er weer even frisse energie. 

Vrijheidsdressuur oefeningen als voet optillen of op een blok staan is redelijk eenvoudig, wat je weer kunt uitbouwen naar bijvoorbeeld een moeilijkere oefening als de buiging, jambette en spaanse pas.

Loop je vast in het zadel of vindt je paard bepaalde dressuur oefeningen moeilijk? Leer ze dan eerst vanaf de grond aan. Wanneer je de dressuurmatige oefeningen als wijken, travers of appuyeren eerst vanaf de grond aanleert, zal het vanuit het zadel weer veel makkelijker worden.

 

4. Iets heel anders dan anders doen

Er is vast iets wat je nog niet eerder met je paard hebt gedaan. Denk eens aan andere diciplines. Enkele voorbeelden kunnen zijn;

Trail rijden. En of dat nou working equitation, trec of op een trailpark is maakt niet uit. Het gaat om de trail, de obstakels die jullie samen nemen en zo van en met elkaar leren. 

Buitenrit of strandrit. Rij je altijd in een rijbak? Ga er dan eens even uit, even helemaal in een andere omgeving met je paard en de natuur om je heen. Liever niet alleen? Vraag iemand met je mee te gaan, desnoods op de fiets. Ook zijn er diverse bedrijven die onder begeleiding leuke buitenritten aanbieden.

Wil je nóg meer uitdaging dan kun je ook nog kijken naar horseboarden en boogschieten te paard.

 

Afwisseling is the key

Kortom: Afwisseling in de dagelijkse training om het leuk te houden voor jezelf en je paard.

 

 

 

Voor meer artikelen zie ook de berichten pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *