Soms kan het heel handig zijn om je proef uit je hoofd te rijden op wedstrijd. Wanneer je bijvoorbeeld alleen op wedstrijd gaat en je niet zeker bent of je ter plaatse een voorlezer kunt vinden of regelen. Dan is het handig om zelf goed voorbereid te zijn. Ook kan het zo zijn dat je gewoon rustiger door de proef kunt sturen als je zelf de route goed in je hoofd hebt. Dan kun je je volledig richten op het rijden van de oefeningen zelf.

 

 

En wanneer je bijvoorbeeld Working Equitation rijdt of wilt gaan rijden, dan moet je sowieso je proef uit het hoofd rijden.

 

Hieronder een aantal tips om je alvast op weg te helpen:

 

Tip 1 Oplezen

Leg je proef op een handige plek thuis neer, zodat je deze steeds ziet liggen en op meerdere momenten over de dag verspreid, eventueel hardop, even kunt doorlezen.

 

Tip 2 Opschrijven

Schrijf je proef één of meerdere keren op papier. Wat je opgeschreven hebt kun je vaak beter onthouden.

dressuur Proef uit het hoofd leren

Dressuur proef opschrijven

 

Tip 3 Je Proef Inspreken

Bijna alle huidige smart telefoons hebben wel een voicerecorder. Spreek je proef in en luister het af op de momenten dat het jou past. Wanneer je een usb aansluiting op je autoradio hebt, kun je de opnames zelfs onderweg in de auto beluisteren.

Oh wat ook handig is; om je proef in te spreken op het tempo van je paard, dan kun je dit weer afspelen terwijl je op je paard zit en heb je geen voorlezer nodig tijdens het oefenen van je proef.

 

Tip 4 Visualiseren Helpt

Bedenk je zelf dat je door de onderdelen van je proef heen rijdt en zie het voor je alsof je op je paard zit. Hiervoor kun je gewoon op je stoel blijven zitten. Terwijl je in gedachten de baan door gaat.

 

Tip 5 De Route Lopen

Loop de proef door, in de woonkamer, schuur of de tuin. Zelf schuif ik de meubels in de woonkamer wel eens aan de kant om vervolgens de route van de proef door mijn denkbeeldige, hele kleine, rijbak te lopen. Maar je kunt ook op de vloer van de schuur of tuin, met stoepkrijt, de bakletters schrijven, als je het lastig vind om te doen alsof de letters er zijn.

 

Tip 6 Je Proef Een Paar Keer Rijden 

Rij de onderdelen van de proef met je paard een aantal keer door in week/weken vóór de dag van de wedstrijd of meetmoment.

Dressuurproef rijden

 

Tip 7 Route Uittekenen

Op papier kun je een rijbaan tekenen met de rijbaanletters. En vervolgens teken je de route van je proef, dus ieder onderdeel van de proef in de juiste volgorde. Hiervoor zijn ook al kant en klare tekenborden en kladblokken te krijgen.

Dressuurproef onthouden

Dressuur proef route uittekenen

 

 

Heel veel succes met het leren van je proef !

ennuh . . .  Laat je me even weten welke tip jou het meest heeft geholpen?

 

 

Voor meer artikelen; kijk dan ook zeker even hier op de blog pagina