Deel 2 - Cirkels gebruiken - Freestyle

De basis grondwerk oefeningen, aangegeven kun je de Freestyle grondwerk oefeningen onderverdelen in 3 categorieën: basisoefeningen, cirkels en gevorderde grondwerk oefeningen.

Deel 1, welke basisoefeningen er zijn. Die vind je hier.

Je weet nu waar je moet beginnen en gaan nu door met de vervolg grondwerk oefeningen.

Hier in deel 2 neem ik je mee in de freestyle grondwerk cirkels.

Grondwerk Cirkel Oefening 1 - Cirkel Opzetten

Een grondwerk cirkel oefening – Cirkel Opzetten in grondwerk  is niet direct bedoeld om als longeren te gebruiken, maar als gehoorzaamheidsoefening en als voorbereidende grondwerk oefening.

De grondwerk cirkel aan een leadrope van 4,5 meter is te klein om voor het longeren te gebruiken, maar wordt wel gebruikt ter voorbereiding op het longeren.

Ook is het een fijne voorbereiding op het werken aan de dubbele lange lijnen.

Wil je nou precies weten hoe je handig deze oefening cirkel opzetten kunt aanvliegen? Dan heb ik hier een artikel voor je welke ik al eerder geschreven heb.

Kijken wijzen grondwerk cirkel

Grondwerk Cirkel Oefening 2 - Cirkel Verplaatsen

Ook de grondwerk oefening Cirkel Verplaatsen is een gehoorzaamheidsoefening en een voorbereidende oefening voor o.a. in het werk aan de dubbele lange lijnen.

Bij het cirkels verplaatsen leer je je paard sturen van af afstand, met je lichaamstaal.

Je kunt deze als voorbereiding gebruiken op de grondwerk cirkel oefening 4 hieronder én voor het van hand veranderen

EquiCursus Grondwerk Cirkel opzetten wegsturen longeren

Grondwerk Cirkel Oefening 3 - Van Hand Veranderen

Het Van Hand Veranderen gebruik je voor het eenvoudig van richting veranderen, zonder dat je steeds opnieuw de cirkel op de andere hand hoeft op te zetten.

Dit doe je wanneer je paard op de cirkel loopt; je sluit je houding en loop recht achteruit, je paard volgt je nu door naar je toe te lopen. Vervolgens geef je weer de nieuwe richting aan door middel van kijken-wijzen en drijven.

Naast dat dit een handige oefening is om te kunnen met je paard, is het een voorbereidende oefening voor de volgende oefening, de slalom.

Grondwerk cirkel opzetten

Grondwerk Cirkel Oefening 4 - Slalom

Wanneer je de eerder genoemde grondwerk cirkel oefeningen combineert, kun je zelf in een rechte lijn blijven lopen en je paard van af afstand om pionnen sturen, zodat er een slalom ontstaat.

Door het steeds van richting veranderen over kleine halve cirkels, een slalom dus, zal je paard soepeler worden en steeds beter z’n balans kunnen houden in het omstellen van de ene naar de andere richting. 

Ongemerkt ben je, wanneer je deze oefening goed uitvoert, je paard in deze oefening ook al aan het rechtrichten.

Pionnen in de training met je paard

Nog niet uitgelezen? kijk voor meer berichten hier op deze pagina.

Of zoek je iets waarbij je samen met je paard kunt leren? Kijk dan eens bij de grondwerk cursus Want samen nieuwe dingen leren versterkt ook de band.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *