Freestyle Loswerken

In het freestyle loswerken, werk je met lichaamstaal, positie en houding. En leer je deze te gebruiken en effectief in te zetten voor een (h)eerlijke training met je paard.

Waarom Loswerken ?

Bewustwording

Bewust worden van je eigen houding en lichaamstaal

Doseren

Leren doseren en je hulpen verfijnen

Communiceren

Je leert je paard beter begrijpen en vertouwen

En voor je paard ?

Balans

Je paard leert in balans te lopen

Conditie

Een betere conditie

Spieropbouw

je werkt aan spieropbouw

Hoe begin ik met freestyle loswerken? Korte handleiding;

Weinig materialen nodig

Voor deze training heb je maar weinig materialen nodig. Een (touw)halster om je paard naar de trainingsruimte te begeleiden, een leadrope 4,5 meter en een afgezette of afgesloten ruimte van ca. 14 x 14 meter. Eventueel een roundpenn, maar een vierkant heeft de voorkeur.

Je paard lekker helemaal los

Eenmaal in de trainingsruimte mag het halster ook af. Het enige wat je dan nog vast hebt is de leadrope. Je paard loopt dus verder helemaal los zonder middelen die je paard eventueel kunnen belemmeren in de beweging of balans.

Training opstarten

Dan kan de training beginnen. Je laat je paard in een cirkel om je heen bewegen, doormiddel van je positie, houding en en lichaamstaal. Nu kun je het tempo en de paslengtes van je paard beïnvloeden en eventueel verbeteren. Ongemerkt werk je aan een beter uithoudingsvermogen en spieropbouw van je paard.

Combineren

Deze training kun je ook prima kombineren met balken / cavaletti’s en pionnen. Zo kun je nog meer werken aan de balans van je paard

Prettige training

Heel veel paarden ervaren het freestyle loswerken als een aangename training en / of afwisseling.

"Heel bijzonder hoe ik met mijn paard nu met zulke kleine hulpen kan werken"
Rianne

In het freestyle loswerken, werk je met je paard op de cirkel, door middel van je eigen positie, houding en lichaamstaal te gebruiken. 

Zie de korte handleiding hierboven op deze pagina.

Jazeker. Ook met een jong paard kun je korte sessies doen. Denk er wel aan dat je echt korte sessies doet. De concentratie kan het jonge paard nog maar kort vasthouden. En het lang en veel werken op de cirkel kan te belastend zijn voor een jong paard.

Je paard hoeft geen specifieke achtergrond te hebben om te kunnen beginnen. 

Ja, deze training kun je ook gebruiken bij revalidatie. Bijvoorbeeld als je paard weer conditie moet gaan opbouwen na ziekte. Overleg wel even met je osteopaat of dierenarts, want werken op de cirkel kan belastend zijn voor je paard. En in een aantal gevallen kan een paard beter niet te veel op de cirkel bewegen.