help mijn paard is anders dan bij aankoop


Je hebt een braaf paard gekocht, waar je lekker plezier mee wilt maken, grondwerk doen of misschien wel ontspannen buitenritjes. En misschien heb je wel zoiets gedacht als: ‘met dit paard ga ik het helemaal anders doen’ .

En nu binnen een paar maanden na aankoop blijkt je paard helemaal niet zo braaf te zijn. Je paard rukt zich los van je zodra je de longeerbak inloopt, begint eens lekker onder het zadel te bokken of hij lijkt alles behalve bomproof op buitenrit.

Hoe kan dit? Want je had toch een super lief paard gekocht……?

Het komt regelmatig voor dat het o zo brave paard, zo braaf was, omdat er toch nog wat meer aan de hand was.

En dit heeft alles te maken met de communicatie tussen trainer/ruiter en paard. Het paard is waarschijnlijk nooit gehoord.



Hoe zit dat . . . . Wat was er aan de hand . . . .

Wanneer een paard getraind word, maar er nooit naar het paard zelf geluisterd wordt, dan gaat het paard uiteindelijk hulpeloos braaf zijn rondjes lopen. Dit heet ook wel Learned Helplessness

Voorbeeld: Als een ruiter steeds maar tegenstrijdige hulpen blijft geven, het paard geeft als reactie een paar bokken, maar er veranderd niets. Dit kan een tijdje zo door gaan, maar uiteindelijk geeft het paard het op. Het paard heeft geleerd dat vechten en/of vluchten niet helpt en gaat vervolgens toch ‘braaf’ of liever gezegd stoïcijns zijn rondjes lopen.

aangeleerde hulpeloosheid of learned helplessness

Wanneer jij dan vervolgens zo’n ‘braaf’ paard koopt en bewust of onbewust het paard ruimte geeft voor eigen inbreng, dan zal het paard die ruimte vaak ook innemen. Het ene paard zal daar groter reageren dan het andere. Sommige paarden blijven naar binnen gekeerd, maar er zijn zelfs paarden die, wanneer de onderdrukking wegvalt, heel erg gestresst gaan reageren, gewoonweg omdat ze niet hebben geleerd hoe ze zich wél ‘moeten’ gedragen.

Herken een paard met learned helplessness of wel aangeleerde hulpeloosheid :

Er zijn er vast nog veel meer, maar ik denk dat dit de meest duidelijke punten zijn:

  1. In de ogen zie je in plaats van een levendige blik, een doffe en lege blik.
  2. Het paard zoekt geen contact met je, blijft in de hoek van de box staan of zelfs met het hoofd constant naar de achterwand.
  3. Zijn niet voorwaarts of raken juist heel gestresst.
  4. Het paard reageert niet of nauwelijks op zijn omgeving.
  5. Vaak is er veel spierspanning door het lijf te zien of te voelen.

Hoe voorkom je dat een paard zo hulpeloos daar de baan gaat bewegen?

  1. Luister naar je paard. Pakt ‘ie aan één kant het bit vast, bokt hij of doet hij iets anders wat jij niet wilt dat ‘ie doet? Kijk dan eerst waarom je paard dit doet, ga op zoek.
  2. Zorg er voor dat je zo min mogelijk tegenstrijdige hulpen geeft. Als je een paard been geeft moet je hand dat ook toestaan, om je paard naar voren te laten gaan. Zo leert je paard wat been geven betekent en wat er van hem verwacht wordt; naar voren bewegen.
  3. Beloon je paard heel regelmatig wanneer hij iets goed doet.
  4. Straf schrikreacties van je paard niet af, maar geef hem juist vertrouwen.
  5. Zorg voor zo min mogelijk onaangename en/of pijnlijke prikkels.

De oplossing voor een paard met learned helplessness

Zit ook in zelfde punten als hierboven, bij het voorkomen van….. Dus heb jij een paard gekocht wat nu dus uit die hulpeloosheid lijkt te komen en zich niet meer gedraagt, zoals toen je je paard kocht. (vanzelfsprekend zijn medische oorzaken al uitgesloten)

  • Toon begrip voor je paard, begin met simpele en kleine oefeningen, bijvoorbeeld vanaf de grond. Zo bouw je aan een band en geeft je paard vertrouwen
  • Beloon zeer regelmatig, ook voor de dingen die voor jou simpel lijken, maar voor je paard nog helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn.
  • Neem onaangename/pijn prikkels weg, want zonder nare dingen of pijn, leert je paard veel makkelijker.
  • Geef vertrouwen, straf het dus niet af als je paard iets spannend vind, maar begeleid je paard.
  • En voorkom tegenstrijdige hulpen. Wees duidelijk in je hulpen, liefst één tegelijk. Je mag natuurlijk best eens een ophouding geven, een begrenzende hulp geven, maar deze moet altijd weer weggenomen worden.
freestyle grondwerk natural horsemanship

Extra voor de paarden die naar binnen gekeerd lijken te blijven:

Daag deze op een vriendelijke manier steeds uit om toch eigen inbreng te gaan tonen. Dan zal je zien dat dit paard nog meer in huis heeft, dan wat hij je tot nu toe heeft laten zien.

Kom je er niet zelf uit? Neem dan zeker les van iemand die je hiermee verder kan helpen.

Ben je nog niet uitgelezen? Kijk dan ook zeker nog even op de blog pagina voor nog meer leuke artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *