Heeft jouw paard ook moeite met het wijken?

Je paard leren wijken of verbeteren in het wijken kun je vanuit het zadel doen, maar nog makkelijker is het vanaf de grond. Vanaf de grond hoeft je paard namelijk nog geen gewicht te dragen en kan je hij eerst het ‘wijken voor druk’ leren en leren waar zijn eigen voeten zijn. Voordat hij ook nog uit balans gebracht kan worden door de ruiter.

Oké dus ik begin op de grond, naast mijn paard, maar waar begin ik dan? Welke oefening?

Wending om de voorhand

De wending om de voorhand kan de eerste stap zijn richting het wijken. Hierbij verplaats je de achterhand. Ga naast het schouder van je paard staan en vraag iets stelling naar je toe. En vraag nu je paard om de achterhand te verplaatsen. Hierbij is belangrijk dat het binnen achterbeen vóór het buiten achterbeen langs kruist en niet er achter langs. En de voorhand blijft op de plaats, de voorbenen mogen wel verstappen, maar niet op een cirkel weg stappen.

Wending om de achterhand

Daarna de wending om de achterhand. Hierbij verplaats je de voorhand en blijft de achterhand op de plaats . Zelf sta je naast het hooft van je paard en vraag je wat stelling van je af en vervolgens vraag je ter hoogte van het schouder van je paard om de voorhand van ja af te verplaatsen. Ook hierbij is weer belangrijk dat het buiten voorbeen vóór het binnen voorbeen langs kruist en niet achter langs. De achterbenen blijven dan op de plaats, deze mogen wel verstappen om mee te kunnen draaien, maar niet wegstappen.

wending om de achterhand

Oefeningen samenvoegen

Vervolgens breng je deze twee oefeningen samen door voorwaartse beweging toe te voegen, waardoor je nu voorwaarts zijwaarts gaat en dus al aan het wijken bent. Je kunt er voor kiezen om het jezelf makkelijker te maken en deze stap nog even langs de bakrand te doen, voordat je het in het midden van de bak gaat proberen.

Heel veel succes en vooral plezier met oefenen!

 

 

Wil je lekker zelf aan de slag met de oefeningen, maar heb je nog net iets meer hulp nodig of zoek je nog meer grondwerk oefeningen? Hier vind je meer informatie over de online grondwerk cursus, Power Horsemanship. In deze cursus vind je alle grondwerk oefeningen die je kunt gebruiken voor een (h)eerlijke training. Plus: Informatie over;  scheefheid en richten ; angst en spanning – hoe leer je je paard te mogen ontspannen. Maar ook het werken naar meer verzameling. Dat alles én meer in één cursus!

Nog niet uitgelezen? Kijk voor meer artikelen ook zeker even hier op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *