Het Opzetten van een Cirkel

 


Is een gehoorzaamheidsoefening in het grondwerk en een voorbereidende oefening op longeren en het werk aan de dubbele lange lijnen.

Ook wanneer je paard het longeren al kent, maar zich niet weg laat sturen en dus niet op de cirkel wil, kun je deze oefening gemakkelijk inzetten.

 

 

Wat heb ik nodig ?

In eerste instantie begin je klein, dus een leadrope van 4,5 of 6,5 meter is voldoende. Het is dan ook niet de bedoeling om het paard echt te longeren op deze kleine cirkel. Het gaat hier dus ook niet om snelheid, maar meer om behendigheid. En een goed passend touwhalster.

De techniek die we gebruiken bij het opzetten van de cirkel is wijken voor directe hulpen, door middel van lichaamstaal. Zie hiervoor ook het artikel Kijken, Wijzen, Drijven waarin ik het nog even uitleg.

 

 

Hoe ?

1.) Ga naast je paard staan, net achter de schouder van je paard, met je gezicht naar je paard gericht.

2.) Leg je leidende hand op het schoft en je drijvende hand , met de lussen van de leadrope, op het kruis.

3.) Daarna kijk je in de richting waar je paard heen moet en wijs je met je leidende hand ook in die richting. Door te wijzen open je dus je leidende hand, open je je houding, waardoor je paard ruimte krijgt om die kant op te kunnen bewegen.

4.) Draai je tenen mee in de richting, naar waar je paard heen moet.

5.) En vervolgens drijf je met je drijvende hand je paard voorwaarts. Denk er om dat je je paard niet raakt of slaat met de lussen. Maar je drijvende hand met de lussen even omhoog te bewegen om te drijven en desnoods de lussen richting je paard te zwieren.

 


Versnellen . . . .

Wanneer je je paard van stap naar draf wilt laten gaan , herhaal je stappen 3, 4 en 5. kijken, wijzen , drijven.

 

Terug in tempo . . . .

Wanneer je in tempo terug wilt, dus van draf naar stap of van stap naar halthouden. Stop je met drijven, laat je drijvende arm rustig langs je lijf hangen en sluit je leidende hand.

 

Niet te lang draven

Doe het draven op de kleine cirkel aan de leadrope niet te lang achter elkaar. Omdat draven op een relatief kleine cirkel belastend is voor je paard.

 

Heel veel plezier en succes met oefenen !

 

 

Nog niet uitgelezen? Kijk voor meer artikelen ook zeker even hier op de blog pagina.

Of wil je lekker zelf aan de gang met grondwerk? Hier vind je meer informatie over de online grondwerk cursus.