Je paard hangt wat in je handen en je hebt het idee of moet je vrij vaak been geven. Naar het halthouden toe, nog net dat ene pasje bijstappen, terwijl je al stil had willen staan.

Eigenlijk wil je nou wel eens naar verzameling toe werken, maar eerst moet je paard daar wel wat lichter in de hand gaan voelen en meer in balans komen.

Voorwaarts reageren

Allereerst moet je paard wel fijn voorwaarts reageren. Hier heb ik overigens ook nog een leuk artikel over het voorwaartse geschreven: Voorwaarts rijden of voorover duwen en deze Overgangen om voorwaarts te rijden?

Een sterke achterhand

Je paard moet sterk genoeg zijn om voorwaarts te kunnen lopen en sterker worden om lichter te worden in je hand. Hoe zit dat? De motor van je paard zit in de achterbenen, daar moet de kracht vandaan komen. Vaak loopt een paard wat zwaar op de hand voelt, net wat te veel op de voorhand. En nou kun je proberen om het hoofd en de hals omhoog te brengen met je handen, de teugels. Maar daarvan komt je paard niet van de voorhand af. Je paard zal meer in balans moeten komen en zelf het gewicht meer naar de achterhand moeten gaan verplaatsen. En dit kan alleen als de achterhand daar sterk genoeg voor is. Lees ook het artikel 3 Tips voor een sterkere achterhand (equicursus.nl)

Je paard goed aan de hulpen

Daarnaast wil je dat je paard goed aan de hulpen staat, voor het been is en dus al op een kleine hulp gaat reageren.

Door gebruik te maken van een opbouw van hulpen. Zo gaat je paard leren om op de kleinste hulp te reageren.

zodat hij iets beter reageert weer op het been. Want ook om een paard te kunnen moet hij wel voorwaarts reageren, aan het been zijn. En tegelijkertijd een klein stukje rechtrichten mee kunnen pakken

Door consequent een duidelijke volgorde en opbouw van hulpen aan te houden tijdens het werken met je paard, leert je paard reageren op de kleinste hulpen.

 

 

In het Freestyle loswerken ziet een opbouw van hulpen er als volgt uit:

“Kijken, wijzen, drijven”.

Met ‘kijken’ kondig je iets aan. Je kondigt aan waar je wilt dat je paard heen gaat. Daarna wijs je in de richting waar je paard heen moet en vervolgens drijf je je paard naar voren op je lichaamstaal. Lees hier het volledige artikel ‘kijken, wijzen,drijven’ In dat drijven zit dan weer een opbouw:

  1. Begin bij de kleinste hulp, De hulp waarop je graag de reactie wilt hebben
  2. Dezelfde hulp , maar dan groter, is dus meer druk.
  3. Een ondersteunende hulp, is een andere soort hulp.
  4. Is een grotere vorm van de ondersteunende hulp, is meer druk.
    Het is heel belangrijk dat de 4e hulp altijd !! een reactie veroorzaakt !

En in het rijden onder het zadel werkt een opbouw van hulpen eigenlijk net zo;

  1. Geef been, met een zacht kuitdruk, De zachte hulp waarop je graag de reactie wilt hebben.
  2. Dezelfde hulp, maar dan groter, is dus meer druk.
  3. Een ondersteunende hulp, is een andere soort hulp.
  4. Is een grotere vorm van de ondersteunende hulp, is meer druk.
    Het is heel belangrijk dat de 4e hulp altijd !! een reactie veroorzaakt !

Door consequent een duidelijke volgorde en opbouw van hulpen aan te houden tijdens het werken met je paard, leert je paard reageren op de kleinste hulpen.

Nog niet uitgelezen? kijk voor meer berichten hier op deze pagina

Of zoek je iets waarbij je samen met je paard kunt leren? Kijk dan eens bij de grondwerk cursus Want samen nieuwe dingen leren versterkt ook de band.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *