Het ene paard loopt zo de trailer op terwijl het andere paard er geen zin in lijkt te hebben. Gaat het allemaal niet zo makkelijk? Of heb je nog geen idee hoe je paard het zal gaan doen en wil je problemen in de toekomst, met het trailerladen, voorkomen? Dan is het handig om het trailerladen te gaan voorbereiden en te oefenen. Om zo een goede basis te leggen, zodat jullie ontspannen kunnen gaan trailerladen binnenkort.

Wacht niet met oefenen totdat je paard naar de dierenkliniek moet of op wedstrijd gaat. Maar begin op tijd, in ontspanning, wanneer er niets hoeft.

Bij het trailerladen draait het allemaal om rust en vertrouwen. Vertrouwen in jouw als begeleider en vertrouwen hebben dat het wel goed komt in een kleine donkere ruimte.

Leer je paard erop te vertrouwen dat hij bij jou rust en ontspanning kan vinden.

Grondwerk oefeningen voor dat je gaat trailerladen

Voordat je de trailer erbij pakt, gaan we eerst beginnen met grondwerk. Er zijn verschillende grondwerk oefeningen die je met je paard kunt gaan doen en die je paard optimaal voorbereiden om ontspannen te kunnen gaan trailerladen.

Wat heb je nodig voor het grondwerk als voorbereiding op het trailerladen

Voor de grondwerk oefeningen heb je een trainingshalster/touwhalster en een leadrope van 4,5m. nodig. Een paar springbalken en staanders. En eventueel trailerlaadlijnen zodra je je paard daadwerkelijk op de trailer gaat zetten.

Met welke grondwerk oefening begin je

Het leiden en volgen, halthouden en hoofd-laag zijn de eerste oefeningen die je kunt doen. Je paard leert goed met je mee te lopen. En leert halthouden, stoppen, op een lichte hulp. En de hoofd laag oefening zorgt direct voor ontspanning.

Wanneer je paard ontspannen met je mee kan lopen kun je meer dingen gaan toevoegen.

Zijwaarts en achterwaarts

Voor het trailerladen én het rustig en veilig weer van de trailer af te kunnen, zijn zijwaarts en achterwaarts een must voor je paard om goed te beheersen. Met zijwaarts kun je je paard ook altijd weer eenvoudig voor de klep van de trailer parkeren. In het artikel over het wijken leg ik uit hoe je je paard het wijken, dus het zijwaarts gaan aanleert, als je nog niet weet hoe je dat handig aanpakt.

Balken op de grond

Leg twee balken op de grond met een tussenruimte van ca. 1.20m. Loop met je paard tussen de balken door. Oefen hier de voorgaande oefeningen; het volgen en leiden, halthouden, achterwaarts en hoofd-laag. Loop zelf ook eens een aantal keren achterwaarts dat je paard jou volgt, terwijl jij met je gezicht naar je paard gericht bent en je paard jou tussen de balken door volgt.

trailerladen oefenen met smalle doorgang van balken

Balken en staanders (of tonnen)

Breng nu de balken omhoog, zodat het meer een nauwe doorgang lijkt. Hier kun je hindernis staanders voor gebruiken of een paar hoge tonnen bijvoorbeeld. De afstand tussen de balken blijft gelijk. Doe nu de zelfde oefeningen als bij het voorgaande punt, toen de balken nog op de grond lagen.

Smalle doorgang om het trailerladen te oefenen

Een rubbermat of zeil neerleggen

Door met je paard over verschillende dingen en ondergronden te laten lopen, zal je paard de trailerklep minder spannend gaan vinden. Sta je paard zeker toe om ook aan de nieuwe ondergrond te ruiken of het met de neus aan te raken.

Beloon je paard vaak

Vergeet niet om je paard voldoende te belonen. Ook al lijkt het nog zo simpel. Beloon bij de kleinste intentie in de juiste richting. Een beloning kan er voor zorgen dat je paard net dat ene stapje extra voor je gaat zetten en weet je paard dat ‘ie op de goede weg zit.

Geen druk

Probeer met zo weinig mogelijk op druk te werken met je paard. Trek niet terug, wanneer je paard de neiging heeft om te gaan hangen. Moet je toch een keer een ophouding geven, zorg dan dat je ook altijd weer los laat, altijd weer terug naar ontspanning.

Oefenen met de trailer

Gaan de bovenstaande oefeningen jullie gemakkelijk en vol vertrouwen af? Dan kun je gaan oefenen met de trailer. Om dit eenvoudiger te maken zijn er trailerlaadlijnen. In een volgend artikel zal ik uitleggen hoe je de trailerlaadlijnen het best kunt inzetten, om zo je paard veilig de trailer op te begeleiden.

Heel veel succes en vooral plezier met oefenen!

Wil je lekker zelf aan de slag met de oefeningen, maar het je nog net iets meer hulp nodig of zoek je nog meer grondwerk oefeningen? Hier vind je meer informatie over de online grondwerk cursus. In de cursus vind je alle grondwerk oefeningen die je kunt gebruiken voor een (h)eerlijke training.

Nog niet uitgelezen? Kijk voor meer artikelen ook zeker even hier op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *