Eén van de eerst grondwerk oefeningen in het is de oefening “hoofd-Laag”.

 

Grondwerk oefening

 

Bij de grondwerk oefening hoofd-Laag vraag je op jouw hulp/commando het hoofd en de hals van je paard (of pony) omlaag.

Naast dat dit op zich al een hele leuke oefening is om te doen, werk je aan de gehoorzaamheid van je paard, zorg je voor een goede band met je paard en ……. zorgt deze oefening er ook voor dat je paard meer ontspannen raakt. Dit komt doordat de hartslag van het paard omlaag gaat, zodra je paard het hoofd omlaag brengt. En als de hartslag omlaag gaat, kan het paardenlijf weer ontspannen en daalt ook het adrenaline pijl.

Ook is de hoofd-laag oefening voor kinderen een hele leuke oefening om zo spelenderwijs met een pony te werken en leren.

 

De techniek in het aanleren van de oefening hoof-laag:

Deze oefening kan stapsgewijs aangeleerd worden.

Zodra je paard omlaag gaat, of al intentie toont (ontspant en om omlaag te gaan met het hoofd) neem je de druk weg. Dit heet negatief bekrachtigen.

Zo leert je paard dus al een beetje wijken voor druk. “Druk” klinkt misschien een beetje negatief, alleen hoeft dit helemaal niet zo te zijn. De druk die je zet heeft niet zo veel met kilo’s en kracht te maken. Maar met gevoel, je hand ergens neerleggen om contact te maken en op die plek een vraag stellen. Want we willen dat het paard op lichte druk, dus lichte hulpen antwoord gaat geven op onze vraag.

 

Hoe doe je de oefening hoofd-laag?

Ga schuin voor je paard staan, met je gezicht naar je paard gericht. Oefen iets druk uit, door je hand te sluiten om de leadrope, die aan het touwhalster is verbonden en vraag rustig het hoofd van je paard naar beneden.

Zodra je paard het hoofd omlaag doet, direct de druk wegnemen en belonen.

 

Let wel op . . .

Als het hoofd van je paard omlaag is, denk er aan dat je dan niet recht boven zijn hoofd gebukt gaat staan. Want als hij met zijn hoofd omhoog komt, sta jij daar op een zeer ongelukkige plek. Dus blijf naast of schuin voor het paard staan tijdens de oefening.

 

 

 

Nog meer berichten vind je op de blog pagina van EquiCursus

Of wil je lekker zelf aan de slag met en zoek je nog meer grondwerk oefeningen? Hier vind je meer informatie over de online grondwerk cursus Power Horsemanship . In de cursus vind je alle grondwerk oefeningen die je kunt gebruiken voor een (h)eerlijke training.