Eén van de eerst oefeningen in het Freestyle Grondwerk is de oefening “hoofd-Laag”.

 

Grondwerk oefening

 

Bij de oefening hoofd-Laag vraag je op jouw hulp/commando het hoofd en de hals van je paard (of pony) omlaag.

Naast dat dit op zich al een hele leuke oefening is om te doen, werk je aan de gehoorzaamheid van je paard, zorg je voor een goede band met je paard en ……. zorgt deze oefening er ook voor dat je paard meer ontspannen raakt. Doordat de hartslag van het paard omlaag gaat, zodra je paard het hoofd omlaag brengt.

Ook voor kinderen is dit een hele leuke oefening om zo spelenderwijs met een pony te werken en leren.

 

De techniek in het aanleren

Deze oefening kan stapsgewijs aangeleerd worden, door middel van negatief bekrachtigen (vb. zodra je paard omlaag gaat, neem je de druk weg). Zo leert je paard dus al een beetje wijken voor lichte druk, door middel van indirecte hulpen.

 

Hoe ?

Ga schuin voor je paard staan, met je gezicht naar je paard gericht. Oefen iets druk uit, door je hand te sluiten om de leadrope, die aan het touwhalster is verbonden en vraag rustig het hoofd van je paard naar beneden.

Zodra je paard het hoofd omlaag doet, direct de druk wegnemen en belonen.

 

Let wel op . . .

Als het hoofd van je paard omlaag is, denk er aan dat je dan niet recht boven zijn hoofd gebukt gaat staan. Want als hij met zijn hoofd omhoog komt, sta jij daar op een zeer ongelukkige plek. Dus blijf naast of schuin voor het paard staan tijdens de oefening.

 

 

 

Nog meer berichten vind je op de blog pagina van EquiCursus

Of wil je lekker zelf aan de slag met en zoek je nog meer grondwerk oefeningen? Hier vind je meer informatie over de online grondwerk cursus. In de cursus vind je alle grondwerk oefeningen die je kunt gebruiken voor een (h)eerlijke training.