Je hebt te horen gekregen dat je meer overgangen moet gaan rijden om je paard voorwaarts te krijgen. Maar hoe ga je dat aanpakken? Heel simpel . . . . . NIET . . . nee serieus, gewoon niet.

Wanneer jouw paard niet zo voorwaarts is, is het niet zo’n goed idee om overgangen te rijden en zeker de overgangen terug naar stap en halt niet.

Want wanneer je steeds overgangen gaat rijden; stap-draf, draf-stap en weer naar draf. Dat gaat je paard juist steeds meer afwachtend rijden, want we gaan toch wel weer naar stap. Het paard gaat er dus niet voorwaarts van denk, maar juist terug.

Wat kun je dan beter in plaats daarvan gaan doen?

Handiger is om oefeningen te gaan rijden die de achterhand sterker gaan maken. Hier heb ik eerder ook een artikel over geschreven, die kun je hier vinden. Want wanneer de achterhand van je paard sterker wordt, kán je paard ook makkelijker voorwaarts reageren. En heb je eerder kans dat je paard ook voorwaarts met je mee gaat denken.

Schakelen

Iemand zei eens; ‘iedere rondje waarin niet geschakeld is, is een verloren rondje geweest’. Binnen de gangen schakelen is zeer waardevol om in je dagelijkse training mee te nemen. dit kan zowel in stap, draf, als galop. kleine stukjes naar voren rijden en weer terug opvangen en weer naar voren rijden. Wanneer je paard nog erg op de voorhand loopt, kies er dan voor om eerst terug op te vangen, voordat je naar voren rijd, want anders loop je achter de feiten aan. Lees hier ook het artikel hierover Voorwaars rijden of je paard voorover duwen.

Alsof je een overgang gaat rijden

Schijn overgangen rijden, ofwel rijden alsof je van draf naar stap een overgang gaat maken en net voordat je paard gaat stappen, geef je een voorwaartse hulp om te versnellen naar arbeids draf. Doordat je niet direct een overgang terug rijd, gaat je paard de volgende keer wachten totdat ‘ie weer weg mag, in plaats van een overgang terug te maken.

Overgangen actief rijden

Wanneer je dan toch kiest om wel wat gewone overgangen mee te nemen in de training, waar je ook eigenlijk bijna niet omheen kunt om er een aantal te rijden. Zorg dat de overgangen díe je maakt, helemaal van jou zijn en dat de overgangen terug wel voorwaarts gereden worden. Dus niet een overgang, van draf naar stap, maken en bluh je paard is ook direct uit. Nee, in de overgang terug naar stap, de stap ook écht actief rijden.

Wil je nou naar aanleiding van dit stukje ook een les inplannen? Stuur dan ook zeker even een mailtje naar het mailadres hieronder en wie weet zien we elkaar dan binnenkort.

Oh en ik ben natuurlijk heel benieuwd of je wat aan dit artikel hebt (gehad). Laat je het weten hieronder in de reacties of via de mail? info@equi-perfect.nl

Nog niet uitgelezen? Kijk voor meer artikelen ook zeker even hier op deze pagina. Daar vind je nog meer artikelen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *