Scheefheid, Rechtrichten & Gymnastiseren.

Scheefheid

Vooral op de cirkel zul je waarschijnlijk ook wel merken, of heb je al gemerkt, dat je paard niet helemaal recht is in het lijf. De kans is dan ook groot dat ‘ie rechtsom of linksom, één van beide kanten naar buiten kijkt. En misschien dat ‘ie de ene kant om sneller loopt om dat ie op die kant sneller uit balans raakt. Of je paard valt over het schouder naar binnen of naar buiten.

 

scheefheid paard

Ieder paard is in meer of mindere mate scheef, dat is natuurlijke scheefheid van het paard.

De ene kant om kan je paard heel gemakkelijk buigen, terwijl de andere kant veel meer moeite kost om te buigen. De kant waar je paard makkelijker kan buigen, wordt ook wel de voorkeurskant genoemd. En dit is eigenlijk bij ons mensen niet anders; wij hebben ook een voorkeurskant en zijn dan ook links- of rechtshandig. Dit noem je bij een paard rechts-gebogen en links-gebogen, ook wel links-bol en rechts-bol of in het engels; dan hebben we het over Concave of Convex. Een links-gebogen paard zal makkelijk inbuigen naar links en moeilijker naar rechts. Een rechts-gebogen paard zal makkelijk inbuigen naar rechts en moeilijker naar links.

Hoe kun je nou weten of je paard scheef is:

Dit kun je onder andere zien door dat je paard bijvoorbeeld; op de volte met de achterhand uitzwaait, met het hoofd naar buiten draait in de wending, over het schouder naar buiten of naar binnen valt of niet aan willen springen in galop. Tijdens het rijden onder het zadel merk je bijvoorbeeld dat je paard scheef is, als je geen gelijke druk op beide teugels kunt krijgen of aan een kant het bit vast pakt.

Rechtrichten

Heeft je paard een of meerdere van deze bovengenoemde dingen en is een medische oorzaak uitgesloten, dan kun je beginnen met je paard te gaan rechtrichten. Rechtrichten is eigenlijk niets meer dan je paard op de juiste manier gymnastiseren.

Want een paard wat scheef is heeft aan de ene kant korte en sterke spieren en andere kant lange slappe spieren. Dus een Links-gebogen paard heeft aan de linker kant, korte en sterke spieren en aan de rechter kant, lange en slappe spieren. Bij een rechts-gebogen paard is dit andersom. En we willen dat de spieren aan beide kanten van het paard even veel ontwikkelen, zodat je paard niet meer naar één kant trekt.

Hier is geen snelle manier voor, geen ‘quick-fix’. Ontwikkeling van spieren kost tijd.

grondwerk paard

Gymnastiseren

Om te kunnen rechtrichten zul je je paard dus moeten gymnastiseren. Handige oefeningen hiervoor zijn onder andere schouder-voor, schouder-binnenwaarts, wijken en travers. Deze oefeningen kun je vanaf de grond doen, aan de hand, aan de dubbele lange lijnen en/of onder het zadel.Maar wanneer is je paard nou recht.

Een rechtgericht paard, is een paard dat zowel naar links als rechts gemakkelijk kan inbuigen. En hij zowel in de wending als op de rechte lijn zijn achterhoeven in het spoor van zijn voorhoeven kan plaatsen.

 

Ben je nog niet uitgelezen en wil je meer blog berichten zien? Kijk dan zeker nog even op de blog pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *