Equi-Perfect privéLes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ken je dat? Je vind iets spannend en vervolgens is je paard niet meer voorwaarts.

In de wedstrijdring bijvoorbeeld, op vreemde locatie of tijdens onverwachte gebeurtenissen. Dan hebben we vaak wat meer #spanning. En normaal kun je dan fijn rijden en in de andere situatie is je paard NVTB (niet vooruit te branden).

Nou zou je natuurlijk aan de spanning die je hebt kunnen werken, wat sowieso handig is om zeker te gaan doen, maaaar…. daar heb je op dat moment vaak even niets aan, die spanning is er dan al en is moeilijk kwijt te raken en er mee te stoppen. Hoe meer je dan misschien wilt dat het stopt, hoe erger het wordt en wáár moet je dan precies mee stoppen.

Waar je aandacht aan schenkt groeit. Dus ook spanning groeit, wanneer je er meer aandacht aan gaat schenken. In plaats van met je spanning bezig te zijn, zou je kunnen kijken wat je beter kunt gaan doen. Want iets nieuws aanleren is veel makkelijker dan iets afleren.

 

 

Wat gebeurt er nou eigenlijk:

Wanneer je heel erg gespannen bent, stop je met #paardrijden. Natuurlijk zit je nog op je paard en misschien ben je heel druk met been geven om je paard naar voren te rijden en denk je dat je aan het rijden bent. Helaas, dit is niet meer het geval, je bent gestopt met rijden, je rijdt niet meer met gevoel. Je spieren komen strak te staan en je zit niet meer mee met de beweging van je paard. Onbewust zit je dus eigenlijk je paard tegen te werken.

 

 

Wat doe je er aan:

Leg je focus op iets anders. In plaats van dat je aandacht ligt bij je eigen spanning of wat er om je heen gebeurt, #focusoprijtechniek. Door de focus te leggen bij de rijtechniek, ga je namelijk even uit je hoofd en terug naar het rijden. Neem bijvoorbeeld een wending. Om een goede wending te kunnen rijden komt er nog best wat bij kijken en is het niet zo simpel als dat het lijkt. Maak een denkbeeldig groot vierkant van 20 bij 20 of 15 bij 15 midden in de rijbaan, zodat je echt even een aantal wendingen achter elkaar kun rijden. Benoem daarbij precies de stappen en hulpen die je moet geven tijdens het rijden van die wending. En doe ditzelfde nu ook bij de andere #dressuuroefeningen die je gaat rijden.

 

Als het goed is heb je door de focus te verleggen, van iets wat je niet kon veranderen op het moment, naar iets wat je wel onder controle hebt, nu veel minder spierspanning en ben je weer veel meer gevoel aan het rijden. Ook een fijne bijkomstigheid is, doordat jij je paard weer meer ontspannen rijdt, dat je paard weer meer voorwaarts wil bewegen.

 

Heel veel succes!

 

 

Wil je nou ook meer weten over de #rijtechniek en #wendingen, hou dan deze pagina in de gaten, want daarover ga ik je binnenkort meer vertellen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *