Jarenlang heeft er een soort taboe gehangen over Natural Horsemanship. Want dat deed je natuurlijk niet met je spring- of dressuur paard. Het was allemaal maar zweverig gedoe.

Intussen heeft het zich wel bewezen, door bijvoorbeeld loswerken of grondwerk toe te passen in de training; het paard word er beter van; soepeler; gaat meer dragen; beter bewegen; je leert elkaar kennen en er ontstaat een hele fijne band. Je raakt volledig op elkaar ingespeeld. En dat is toch wat we juist allemaal willen ? Je paard rijden of grondwerken alsof het allemaal vanzelf gaat !

 

Geen geitenwollen sokken

Wist je trouwens dat Freestyle ook onder Natural Horsemanship valt? Om Natural Horsemanship te gaan doen, hoeft je ook helemaal geen ‘geitenwollen sokken figuur’ te zijn. En je paard hoeft ook niet per se 24/7 buiten te staan om Natural Horsemanship te beoefenen.

 

 

Wat heb je nodig om natural horsemanship te gaan doen . . .

Het maakt niet uit of je jong of oud bent; je paard 24/7 buiten of ’s nachts op stal; een dressuurpaard of een recreatiepaard hebt. Het enige wat je nodig hebt is wat tijd, aandacht en rust.

 

Tijd

Het zijn niet de lessen of de cursus die zoveel tijd in beslag nemen, maar het oefenen met je paard. En soms moet je ook even een stapje terug, stapje voor stapje, en/of veel vaker herhalen, voordat je paard of pony snapt wat de bedoeling is. Maar het kan ook zijn dat ‘ie een oefening snel onder de knie heeft. Let er dan wel op dat je niet in één uur alle oefeningen wilt gaan doen, maar neem echt even de tijd. Je paard/pony moet ook even de tijd krijgen om het allemaal te verwerken, als ‘ie nieuwe dingen moet aanleren.

 

Aandacht

Zorg dat je met je volle aandacht bij je paard bent, tijdens het oefenen. In het NU, dus niet bij wat je die dag nog allemaal moet doen of berichten op je telefoon lezen tussendoor. Als je er zelf niet met je hoofd bij bent kun je dat ook niet van je paard verwachten.

 

Rust

Ga rustig aan het werk. Blijf ook vooral rustig als het even niet wil. En is geen paard wat jou opzettelijk dwars wil zitten. Er is geen pasklare oplossing voor alle paarden, ieder paard is anders. Dus heb je iets al 10 keer geprobeerd en er komt geen gewenste reactie, kijk dan eens wat je kunt veranderen. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Een verandering zit vaak in de details

 

 

 

Natural Horsemanship en dus ook Freestyle is er voor iedereen die een (h)eerlijke band wil met z’n paard.

 

Nog niet uitgelezen? Neem dan zeker nog een kijkje op de blog pagina

En wil je direct starten? Hier vind je meer over de online grondwerk cursus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *