Voor vele paardeneigenaren heel vanzelfsprekend; je paard poetsen voordat je gaat rijden. Maar wanneer je angstig bent geworden, is het allemaal niet meer zo simpel.

Ik help een aardige dame die, door o.a. een val van het paard, veel angst heeft gekregen. De normale dingen als het paard even uit de paddock halen, op de spoelplaats zetten, even longeren en poetsen. Zijn in eens niet meer zo eenvoudig.

 

Herken je dit?

Heb jij dit wel eens meegemaakt dat je angstig werd na een spannende gebeurtenis?

Je bent niet alleen! En dit is op alle niveaus he, denk niet dat dit alleen bij beginnende ruiters is, ook op hoger niveau kan dit je raken, kan dit jou gebeuren. En weet je…. dit is een hele normale reactie van ons lichaam, ons hoofd. Je hoofd, je brein, brengt je naar de overlevingsmodus.

 

Hoe ga je hiermee om en waar begin je om weer in actie te komen, zonder dat angst de overhand gaat nemen.


1 Kleine stapjes.

Begin met de stappen kleiner te maken. Je hebt bijvoorbeeld in je hoofd dat je vandaag gaat rijden. De spanning in je hoofd bouwt zich al op als je je paard uit de wei moet gaan halen. Hier merk je eigenlijk al dat de stap die je neemt te groot is voor dit moment. Kijk of je het ‘rijden’ eerst los kunt laten, want je móet niet rijden….. Kijk hier of je de stappen veel kleiner kunt maken. Want vele kleine stapjes maken ook één grote. Ga gewoon eens naar je paard en laat het open wat je gaat doen, al zal je je paard alleen maar aaien vandaag.

 

2 Positieve mindset.

Wees je bewust van je gedachten. Oeh, als ‘ie/ik maar niet . . . of Oh jee, daar staat iemand met een plastic tas, daar gaat hij van schrikken. Kijk eens of deze belemmerende gedachten, naar positieve gedachten kunt draaien. Probeer dankbaarheid in je gedachten te houden.

Hoe oefen je dankbaarheid en dus een positieve mindset: Neem dagelijks een moment om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. Dit kan iets kleins zijn, zoals de zon die schijnt, een lekkere maaltijd, of het feit dat je een baan hebt. Door te focussen op het goede en dit te waarderen, train je je hersenen om positiever te denken en zul je meer positieve emoties ervaren.

 

3 Met zachte ogen kijken.

Heb je wel eens gemerkt dat wanneer je boos, gefrustreerd of angstig bent, je een wat starre harde blik ik je ogen krijgt? En wanneer je blij bent en gaat glimlachen, dan kijk je met zachte ogen. Wanneer je met ‘harde ogen’ kijkt ben je niet leerbaar en sta je niet open voor nieuwe dingen. Kijk je met zachte ogen, dan is het veel makkelijker om nieuwe dingen in je op te nemen. Dus probeer te kijken, met zachte ogen.

 

3 Therapeutisch paard poetsen.

Niet alleen poetsen omdat het moet. Maar poetsen samen met je paard. Bewust je paard voelen en aanraken, zoek de gespannen plekken op en masseer die met de borstel. Zoek ook de fijne plekjes op die je paard zo fijn vind. Dit is één van de dingen waar ik die aardige dame ook bij help, samen met het paard poetsen en na afloop zei ze; “Bedankt voor deze fijne sessie therapeutisch paard poetsen”. En dat vond ik eigenlijk wel een mooie, die houden we erin 😉.

4 Hardop praten of zingen.

We kennen het wel he, wanneer je gespannen raakt, dan heb je moeite met door ademen. We zetten de ademhaling vast of gaan helemaal bovenin ons lijf ademhalen. Wanneer je hardop gaat praten of je gaat zingen, moet je blijven ademhalen. En wanneer je rustig blijft ademhalen, heb je minder kans om gespannen te raken.

 

Nog niet uitgelezen? kijk voor meer berichten hier op deze pagina

Onder andere vind je daar het bericht 5 tips voor een betere band met je paard

Of zoek je iets waarbij je samen met je paard kunt leren? Kijk dan eens bij de grondwerk cursus Want samen nieuwe dingen leren versterkt ook de band.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *