Wanneer je met loswerken of grondwerk begint heb je een plan nodig; wat ga je doen en hoe ga je dat doen. In dit artikel een stukje over hoe je dat kunt gaan doen. En graag wil je dat je het paard kan gaan leren loswerken of de oefeningen van het grondwerk kunt gaan laten doen, zodat het er uitziet als of het vanzelf gaat, bijna als een dans, zo soepel.
Daarvoor is het nodig dat je paard de oefeningen goed kan uitvoeren, maar ook dat je paard op weinig druk, dus op hele lichte hulpen gaat leren reageren. En hoe krijg je dat nou gedaan dan? Met een duidelijke volgorde en opbouw van hulpen kan vrijwel ieder paard op lichte hulpen leren reageren.
De opbouw van hulpen kun je in drieën verdelen; kijken, wijzen en drijven;
Kijken
Met ‘kijken’ kondig je aan; naar waar je wilt dat je paard heen gaat. Het kijken in ‘kijken, wijzen, drijven’ is een voorspeller. Een voorspeller is het signaal vlak voor dat je de daadwerkelijke hulp geeft.
Wijzen
Doordat je wijst naar waar je paard heen moet, open je ook gelijk je houding, waardoor het voor je paard ook mogelijk wordt om die kant op te bewegen waar jij wilt dat ‘ie heen gaat. Het wijzen doe je met je leidende hand, de hand die aan de kant van de voorhand (de kant van het hoofd) van het paard is.
Drijven
Ofwel een hulp geven, hiermee vraag je je paard om te reageren. Het drijven doe je met je drijvende hand, dat is de hand die de lussen van de leadrope vast heeft en aan de kant van de achterhand (de kant van de staart) van het paard is.
Er zijn 4 opbouwende stappen in drijven. Door deze opbouwende stappen consequent te gebruiken, weet je paard wat er komen gaat en zal je paard dus op een steeds kleinere hulp gaan reageren.
De 4 stappen van ‘drijven’ zijn als volgt:
- De hulp waarop je graag de reactie wilt hebben, dit is ook direct je doel. Op deze fijne kleine hulp, wil je dat je paard (in de nabije toekomst) gaat reageren.
- Dezelfde hulp , maar dan groter, is dus meer druk.
- Een ondersteunende hulp, is een andere soort hulp.
- Is een grotere vorm van de ondersteunende hulp, is meer druk.
Het is heel belangrijk dat de 4e hulp altijd !! een reactie veroorzaakt !
Dit ziet er dan als volgt uit bij bijvoorbeeld loswerken; in de overgang van stap naar draf :
- 1e: is kijken, dan wijzen én je drijvende hand met de leadrope iets optillen (omhoog bewegen).
- 2e: kijken, wijzen en veel groter bewegen met je drijvende hand (groter omhoog bewegen).
- 3e: een paar passen naar voren lopen, richting je paard (let wel op je veilige afstand !)
- 4e: de laatste paar meter (van 3e hulp) met de leadrope overbruggen (uiteinde van de leadrope richting het achtereind of net achter het paard werpen).
Heel veel plezier en succes in het verfijnen van jou hulpen tijdens het werken met jouw paard !
Vond je dit een leuk artikel en ben je nog niet uitgelezen? Kijk dan zeker nog even verder op de blog pagina.
Of wil je lekker zelf aan de slag met en zoek je nog meer grondwerk oefeningen? Hier vind je meer informatie over de online grondwerk cursus. In de cursus vind je alle grondwerk oefeningen die je kunt gebruiken voor een (h)eerlijke training.