Het meest besproken plantje?
Jacobs kruiskruid (Jacobaea Vulgaris) is wellicht het meest besproken plantje in paardenland.
Deze 2-jarige plant heeft in het eerste jaar alleen een rozet op de grond en in het tweede jaar groeit de plant uit tot een hoogte tot wel 1 meter. De stengels krijgen dan vele kleine, vrolijke gele bloemetjes.
Als de bloemetjes uitgebloeid zijn ontstaan er zaadpluisjes en deze kunnen door de wind vele meters ver worden verspreid.
Vaak groeit Jacobskruiskruid op open plekken in de weide of op plaatsen waar de grasmat beschadigd is. Ook in bermen is de plant vaak te zien.
De reden dat de plant zo veel besproken is;
Is omdat de plant giftig is voor vrijwel alle zoogdieren en daarmee dus ook voor paarden. Net als alle ander kruiskruid soorten die in Nederland voorkomen. Het zijn verschillende alkaloïden die de plant zo giftig maken. De bloemen bevatten meer gif dan de bladeren. Ook gedroogd, in hooi bijvoorbeeld, is deze nog steeds giftig.
Nou zal een paard in de weide, mits er geen voedsel schaarste is, er niet zo snel van eten. Maar in hooi of kuil zal een paard het niet herkennen en er toch van eten.
Hoe verwijderen . . . . .
De planten hebben lange penwortels en zetten zich stevig in de grond vast. Wanneer je de plant wilt verwijderen, zorg er dan voor dat je ze met de gehele wortel uit de grond haalt en de wortels niet afbreken, anders komt ‘ie gewoon weer (sterker) o
Een handig stuk gereedschap om de planten te verwijderen, is de Rag-Fork. Hiermee verwijder je de plant moeiteloos en met wortel en al !
Meer weten? o.a. Paard Natuurlijk heeft uitgebreide en duidelijke informatie op hun website staan over de rag-fork.
Hoe voorkom je dit plantje in je weide . . .
Goed weidebeheer, zorg dat er geen open plekken in de wei komen. . . Ja, ik weet het, dat is soms bijna niet te doen met, vooral jonge en/of speelse, paarden. In ieder geval is het zo dat; hoe dichter het gras, hoe minder snel de plant in je weide terecht komt.
Biodiversiteit
Ook zijn er toch vele voorstanders voor deze giftige plant. De plant werkt namelijk mee aan de biodiversiteit en trekt vele insecten aan. Zoals bijen, rupsen en vlinders. Waaronder de jacobsvlinder, deze bijzondere verschijning is zwart met rode strepen en stippen.
Meer artikelen vind je hier op de blog-pagina