Een Leadrope, ja leuk, maar wat kunt je er eigenlijk mee…… ?
Allereerst, een leadrope, wat is een het?
Een leadrope is een touw of lijn, met aan de ene kant een Musketonhaak/clip en aan het andere uiteinde een slag (een slag is een dunner stukje touw van ca. 15 à 20 cm lang)
Een leadrope is letterlijk vertaald een leidtouw.
Een halstertouw is ook een soort leidtouw, maar een leadrope , waar ik het nu over heb, is toch net weer even anders dan een halstertouw. Zo heeft een halstertouw een lengte van ca. 2 meter en een leadrope heeft een lengte van zo’n 4,5 meter, ook is een een langere variant van 6,5 meter mogelijk. (elders kunnen deze lengtes afwijken). Beide, zowel het halstertouw als de leadrope , hebben een clip/musketonhaak. Alleen de leadrope heeft een slag aan het uiteinde en een halstertouw heeft dit niet.
Wat doe je met de leadrope
Met de leadrope kun je je paard of pony van afstand een hulp, een signaal, geven.
Op afstand een hulp geven, een signaal. Bijvoorbeeld een drijvende hulp, daarmee vraag je je paard voorwaarts te gaan bijvoorbeeld, in het loswerken. Je paard op een veilige afstand houden of laten van hand veranderen. Door de leadrope zijn de hulpen goed zichtbaar. En kun je zelfs door jou beweging met de leadrope , de passen van je paard vergroten of verkleinen. Hoe gaaf is dat, je kunt je paard dus al, als ‘ie vrij beweegt, trainen met alléén je leadrope !
Niet alleen in het loswerken
De leadrope een geweldig hulpmiddel bij loswerken, maar ook in het grondwerk is ‘ie heel handig. In het grondwerk gebruik je de leadrope in combinatie met een freestyle touwhalster. Oefeningen die je dan kunt gaan doen in grondwerk met een leadrope zijn o.a.; leiden, volgen, achterwaarts of een cirkel opzetten. Dit zijn allemaal handige gehoorzaamheidsoefeningen, maar ook keertwendingen en zijgangen kunnen aan de leadrope aangeleerd en getraind worden.
Maaaruh, kan ik dat dan niet allemaal ook met een halstertouw?
Nee, dat lijkt mij niet zo handig. Stel je eens even voor; je hebt je paard een touwhalster om gedaan en klikt er een halstertouw aan vast. Vervolgens loop je rustig naar de rijbak, sluit eventueel de uitgang en begint enthousiast met een paar basis oefeningen als; leiden, volgen, halthouden en misschien ook achterwaarts. Tot dusver lijkt er niet zo veel loos te zijn, het gaat allemaal goed. En dan bedenk je dat je de cirkel wilt gaan opzetten, je bereid de oefening voor en stuurt je weg zodat ie op een cirkel om je heen komt te lopen. Al snel merk je dat je het halstertouw bij het uiterste puntje vast hebt, of misschien zit er nog net een knoop aan het einde. Je paard loopt al op de cirkel om je heen, maar dat schrikt je paard van iets dat ie ziet of hoort en zet het op een lopen. En……. Zie je het voor je ?
Dus bij o.a. bij een grondwerk oefening als het opzetten van de cirkel kom je aardig in de knoei met een halstertouw. De leadrope is dan écht een uitkomst in zowel loswerken als grondwerk en heb je die extra lengte van de leadrope wel nodig om een aanwijzing/hulp te kunnen geven…. Zodat je je paard in een situatie als hierboven genoemd voorwaarts op de cirkel kunt laten gaan en/of een veilige afstand kunt bewaren.
Oh en vergeet niet je handschoenen !
Niet vergeten je handschoenen aan te trekken zodra je met je leadrope aan de slag gaat !! Mocht de leadrope toch eens door je handen glippen , heb je niet direct blaren in je handen staan.
Heel veel freestyle plezier!
Groetjes, Nanda