# Rijtechniek – Wendingen
Wanneer je de rijtechniek geleerd hebt, ze een wending nooit meer hetzelfde zijn..........
Zoals je misschien al weet is het nog niet zo eenvoudig om een mooie wending te rijden.
Voor je het weet komt je paard op de binnen schouder, waardoor je de de bocht aardig afsnijdt. Maar het kan ook zijn dat je paard over de buitenschouder valt, waardoor je bijna niet de bocht door komt.
Wanneer je eenmaal de stappen van de rijtechniek bij wendingen geleerd en onder de knie hebt, zal een wending nooit meer hetzelfde zijn en weet jij je paard steeds eenvoudiger door die hoek te rijden.
Je wending valt of staat met de voorbereiding. Is je voorbereiding maar half, dan kom je misschien op goed geluk de wending door. Maar weet je precies hoe en wat je moet doen om die wending te rijden, dan heb jij de controle en hoef je nooit meer zorgen te maken of je wel of niet die wending door gaat komen.
Zeker ook als je proeven rijdt, dan is een goede wending belangrijk, zeker als je bijvoorbeeld daarna het diagonaal op moet rijden. Lukt die wending ervoor dan niet, dan kun je die diagonaal ook wel vergeten. En dat is zo jammer.
Hoe rijd je die wending handig
Daar gaan we:
- Naar de plaats toe, waar je je wending wilt rijden, rij je rechtuit met gelijk contact op beide teugels.
- Voordat je bij de wending aankomt vraag je al wat stelling. Doe je dit pas als je al in de wending zit, dan is je goede voorbereiding weg en grote kans dat je wending een rommeltje wordt. Doe dit dus vóór de wending al. De hoeveelheid stelling hangt af van de de wending die je gaat rijden. Maak je bijvoorbeeld een flauwe bocht, dan heb je minder stelling nodig, dan wanneer je diep de hoek in wilt en een scherpe bocht gaat maken.
- Leg dan rustig je binnen been aan om de gevraagde stelling te onderhouden en je paard om je binnen been te laten buigen. Zorg daarbij dat je dat je de buiging toestaat met je buitenhand en dus op de buitenteugel ruimte geeft, zodat je paard ook daadwerkelijk kán buigen. Maar let op, niet te veel toestaan, ruimte geven maar niet weggeven, houd contact en begrens wel als er te veel buiging lijkt te gaan ontstaan.
- Wanneer je weer de wending weer uit gaat stop je met je binnen been aanleggen en stel je je paard weer recht met je buitenteugel en sta je dat met je binnen hand weer toe.
- Eenmaal uit de wending rij je weer rechtuit. Je paard is weer recht, zonder stelling en/of buiging en je hebt dan weer op beide teugels gelijk contact.
Heel veel succes!
En onthoud hè: Een mooie en correcte wending valt of staat met de voorbereiding.
Daarnaast heeft een goed gereden wending fijne gymnastische waarde. Dus rij iedere wending bewust van begin tot eind.
#hoekenrijden #wendingenrijden #paardrijtip #paardrijden #dressuur #ontspannenpaardrijden