Lang niet iedereen weet waaraan ‘ie zou willen of moeten werken tijdens de training of les.

Tijdens het losrijden in een les, is één van de eerste dingen die ik vraag altijd: ‘waar wil je aan werken vandaag?’ of iets als ‘waar gaan we mee aan de slag vandaag?’

Nog vaak krijg ik antwoorden te horen zoals: ‘Ja, uh . . . weet ik niet’ of ‘dat maakt me eigenlijk niet zo veel uit’.

Jammer eigenlijk, want om je les zo optimaal mogelijk te benutten en je paard zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, is het van belang dat je weet waar je aan gaat/moet werken.

Maar hoe kom je er daar nou achter? Hoe weet je nou steeds welke punten er extra aandacht nodig hebben?

Ik zal je vertellen hoe je handig kunt achterhalen, wat de werkpunten zijn voor in jullie training. 

 

Voorgaande training evalueren

 

Zo kun je de trainingen van voorgaande week (of weken) evalueren.

Heb je moeite om terug te halen wat je de afgelopen week met je paard allemaal hebt gedaan en waar de punten liggen waar je aan kunt werken?

Gebruik dat een agenda of planner die je alleen voor je paard en de trainingen gebruikt. En noteer iedere keer dat jullie getraind hebben. Wat noteer je dan precies?

  • Wat er goed ging.
  • Welke oefeningen hebben jullie gedaan.
  • Wat er minder goed ging.
  • Waren er bijzonderheden (hoefsmid, tandarts, onregelmatig in beweging, etc) dan noteer je dat ook.
  • Noteer specialisten ook clinics en wedstrijden, zodat je daar ook heen of omheen kunt plannen.

 

Zo kun je handig, doordat je alles genoteerd hebt, precies in één oogopslag terug zien waar je nog aan zou kunnen werken. Of wat de oorzaak zou kunnen zijn, waarom dingen zijn gelopen zoals het ging.

 

Mocht je hiervoor nou een uitgebreide en fijne overzichtelijke planner zoeken? Speciaal voor jou en je paard? Kijk dan eens naar het inspiratieboek van DressagePro, deze vind je op de website van DressagePro bij DressagePro Collection en typ in de zoekbalk ‘inspiratieboek’ in.

Gebruik een routine in je losrijden

Met name in het losrijden kun je een handige routine gaan gebruiken om er achter te komen, waar jij die dag, die training, met je paard het best aan kunt gaan werken.

Dus niet opstappen, teugels losgooien en je laatste berichten op je smartphone checken terwijl je paard over de hoefslag stapt, NEE ! benut je inrijtijd goed. Want dit is hèt moment, om te voelen hoe je paard voelt die dag en weet waar jij vervolgens mee aan de slag kunt.

 
 

Bedenk een handige losrij-routine die bij jou en je paard past.

  • Dus, bijvoorbeeld: Je stapt op je paard en stap rustig maar voorwaarts weg. Zorg er voor dat je direct met een contact-teugel rijdt. Maak gebruik van voltes, voltes van 20 meter, 15 meter en 10 meter. Zowel linksom als rechtsom. Merk je verschil tussen links en rechts?
  • Ook kun je al wat gaan schakelen in de stap tijdens het losrijden. Reageert je paard bij het instappen al voldoende op je aanvraag naar voren? Is je paard goed aan de hulpen en dus goed voor je been?
  • Maak diezelfde voltes eens, maar dan stukjes van die volte, bijvoorbeeld een kwart volte, met iets meer richting schouder-binnenwaarts over die voltes. Dit doe je weer op de linker- en de rechterhand. Kreeg je beide kanten om de reactie die je wilde? Lukte het om de schouders goed te plaatsen? Of liep je paard de ene kant om, meer over het schouder weg? Bracht je paard beide kanten om, het binnen achterbeen goed onder de massa?
 
 

De voorgaande punten kun je vervolgens in draf doen en wissel de punten eventueel af met wat stukjes wijken en galop, want ook galop kan goed onderdeel uitmaken van een fijne losrij-routine.

 

Stap na het losrijden even ‘een rondje’ aan de lange teugel (wel voorwaarts blijven stappen) en neem even de tijd om je losrijden te evalueren. Heb je meerdere van bovenstaande vragen waar je met ‘nee’ op kunt antwoorden? Dan weet je ook dus nu ook al waar je werkpunten liggen. Nu kun je oefeningen en technieken gaan gebruiken om je paard te gaan verbeteren.

 

Voor training vanaf de grond geldt hetzelfde

Ook bij trainingen vanaf de grond werkt het natuurlijk ‘t zelfde. De voorgaande week evalueren en/of zorg voor een fijne loswerk routine. Maak gebruik van cirkels om te ontdekken hoe je paard die dag voelt en werk het rustig uit naar de oefeningen die je kunt gebruiken om je paard weer te verbeteren.

 
Trainen en longeren aan de dubbele lange lijnen
Facebook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *