mindfull met paarden

Voor sommige is het allemaal heel vanzelfsprekend, maar het kan best zijn dat jouw paard wat meer in zichzelf gekeerd is of juist alleen maar met de buitenwereld bezig is, waardoor jij het idee hebt dat je maar geen connectie kunt krijgen.

Hier 5 tips voor je, hoe je een nog betere band kunt krijgen met jouw paard;

1 Met bewuste gedachten er zijn

Neem de tijd om er gewoon eens te zijn, in het NU, niets anders. Zonder dat je paard iets moet doen vandaag. Dit klinkt wat zweverig…. in het Nu zijn….. maar dat valt reuze mee. Ga gewoon eens bij je paard in de wei, paddock of box zitten, zonder iets te doen, ook niet aaien en knuffelen of poetsen. Het gaat er gewoon om dat je even niet met al je gedachten aankomt. Maar alleen bewust met dingen en gedachten bezig zijn die er nu op dit moment zijn; hoor de omgevingsgeluiden; voel even de temperatuur; voel het briesje wind; zie het gras of het zand, de vormen; voel de ontspanning in je eigen lijf en kijk naar de ontspanning van je paard. Probeer daarbij dankbaarheid te voelen en te kijken met zachte ogen.

2 De aanraakoefening doet wonderen

Niet echt natuurlijk, maar serieus, de aanraakoefening helpt je een hele grote stap in de goede richting. Door je paard overal aan te raken, overal te aaien, ontstaat er meer vertrouwen. Begin gewoon rustig bij het schouder. En daar vandaan ga je naar de borst, naar de hals en nek, weer terug naar hals en schouder, over de rug, naar de buik en de achterhand en de benen.

Niets forceren. Vind een paard een plekje niet zo fijn, probeer je dan niet te dwingen. Iedere dag of week kom je weer wat verder. Net zo lang totdat je ‘m overal mag aanraken. Een paard wat het vertrouwen kwijt is zal wat meer tijd nodig hebben, dus neem de tijd dan ook.

3 Even vlug poetsen voor het opzadelen . . . . .

NEEEEJ ! AARrGG ! Doe dat nou niet ! Poetsen is net als de aanraak oefening super waardevol. Naast dat poesten aanraking is, werkt poetsen, wanneer je het goed en uitgebreid doet als een massage. En wat is er nou fijn als je wat gespannen bent? Juist ! Een massage !

Een gespannen paard, schrikt sneller, dus poetsen maar……

En er is meer . . . . Deze poetsbeurt is niet alleen ontspannend, door de plekjes te vinden waar je paard vast zit, strak voelt in huid en spieren en daar eens lekker met de rosborstel overheen te gaan. Zorg je voor een betere doorbloeding. Met een beetje geluk krijg je de fascia ook wat losser, waardoor je paard weer veel fijner in z’n vel komt te zitten.

3 vliegen in één klap dus met poetsen: aanraken, masseren en fijn in z’n vel !

4 Positieve beloning

Of je dat nou doet met clickertraining, een schouderklopje of door ‘goedzo’ te zeggen dat maakt niet uit. Wat wel uitmaakt is of je op de positiviteit inwerkt of op de negativiteit. Leg je de focus op dingen die je paard ‘fout’ doet, wat eigenlijk gewoon paarden gedrag is, maar wat jij liever niet wilt dat ‘ie doet? Of leg je de focus op positief gedrag, de dingen die je paard goed doet.

Bedank je zelf eens dat je de hele dag van iedereen hoort: hou daar nou eens mee op!; stop daarmee!; NEE!!; waarom doe je dat nou! ga weg! of hey! hou op! Dat klinkt niet gezellig of wel? De moed zakt je al in de schoenen vóórdat je begonnen bent. Negetiviteit draag je de rest van de dag met je mee.

Het is toch veel fijner om; goedzo; jaah, wat doe je dat goed; wat kun je dat goed; juist dat; en goed te horen. Dan ga je toch met goede moed aan de slag die dag?

Dus de eerst volgende keer dat je bij je paard bent denk hier dan aan. Blijf aan de positieve kant. Niet straffen, maar positief belonen!

5 Samen nieuwe dingen leren

Wanneer je samen nieuwe dingen gaat leren en dus uitdagingen tegen gaat komen, die je samen moet gaan oplossen, dan schept dit een band. Je krijgt meer vertrouwen in elkaar. Kom maar eens wat spannende objecten tegen, dan leert je paard op jou vertrouwen. Dus eens een trail gaan lopen of bijvoorbeeld een schriktraining doen. Naast dat dit leerzaam is, is het ook nog eens heel erg leuk om te gaan doen.

Heel veel succes!

Oh en ik ben natuurlijk heel benieuwd of deze tips jou verder hebben geholpen. Laat je het weten in de reacties of via de mail? info@equi-perfect.nl

Nog niet uitgelezen? kijk voor meer berichten hier op deze pagina

Of zoek je nog meer om de band met je paard te vergroten? Kijk dan eens bij de grondwerk cursus Power Horsemanship Want samen nieuwe dingen leren versterkt ook de band hè.

 

Eén reactie

  1. Hele goede tips! Sommige dingen doe je al zonder nadenken zoals dat aanraken. Doe ik vaak al tijdens het voeren. Even knuffelen of hem aaien over zijn lijf. En die positieve beloning doe ik het hele traject van het beleren al en ik zou zeggen dat het helpt want beide jonge paarden doen het hartstikke braaf en goed! Maar die eerste is zeker een doordenkertje. Hoe vaak doe je niet even snel snel. Terwijl het zo fijn is om gewoon even zonder haast bij je paarden te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *