Waarschijnlijk is jou paard niet zo voorwaarts als je zou willen. Daarom ben je hier bij mijn bericht terecht gekomen. Top! Want ik ga je vertellen dat jouw paard misschien wel helemaal niet lui is.
En dat is direct ook de grootste fout die je kunt maken; Denken dat je paard lui is . . . . . . Want je paard is waarschijnlijk helemaal niet lui. Sterker nog, ik heb nog nooit een lui paard gezien.
Wat is er dan wel aan de hand?
Er zijn een paar mogelijkheden aan de hand zou kunnen zijn;
- Je paard heeft een blessure, is ziek of heeft pijn. Een paard wat zich niet fit of fijn voelt in zijn lijf zal niet zo hard voor je willen werken. Eventuele gezondheidsproblemen dus eerst uitsluiten. Luister goed naar je paard en kijk ook naar de uitdrukking op zijn hoofd. Heeft ‘ie een zachte oogopslag, zijn de spieren rond de mond ontspannen of staan deze helemaal strak? Mag je je paard overal aanraken of zijn er gevoelige plekken? Ga dus eerst na of je paard zich wel helemaal fijn voelt en schakel eventueel ook weer eens een osteopaat of andere specialist in om je paard even helemaal na te kijken.
- Je paard heeft een traag achterbeen. Hiermee bedoelen we dat je paard de achterbenen niet genoeg onder de massa brengt en dus niet genoeg draagt. Wanneer je de juiste oefeningen gaat inzetten, zal je paard meer het achterbeen onder zijn lijf gaan zetten, wordt daardoor sterker en automatisch ook sneller in het achterbeen. Wanneer het achterbeen sneller is en dus goed onder de massa komt, zal je paard ook niet meer als ‘lui’ aanvoelen. Welke oefeningen je hier voor kunt inzetten heb ik eerder al eens in dit artikel geschreven
- Je paard is niet voor het been. Dit betekent dat je paard nog niet zo goed aan de hulpen staat. En dit heeft niets te maken met snelheid, want een paard kan ook heel snel gaan en toch niet voor het been zijn. Een paard wat goed aan de hulpen staat kun je vlot naar voren rijden, maar ook simpel weer in een overgang terug rijden; van galop naar draf of van draf naar stap e.d. Zorg ervoor dat je paard al op kleine hulpen leert reageren, dan is het paard wat eerst zo ‘lui’ was ineens niet meer zo ‘lui’. Hoe ga je er voor zorgen dat je paard beter op een voorwaartse hulp gaat reageren? Met een duidelijke opbouw van hulpen toe te passen. Lees hier meer over
- Je geeft tegenstrijdige hulpen. Wanneer je heel vaak tegenstrijdige hulpen geeft, grote kans dat je paard op den duur niet meer goed zal reageren op welke hulp dan ook. Let er dus extra op of je nog een gevende hand hebt wanneer je een hulp geeft om naar voren te gaan. Hierbij hoef je echt je teugels niet weg te geven of los te laten, een ontspannen meeverend contact op de teugel mag, maar zeker niet terug werken.
Heel veel succes! enne . . . laat me even weten of dit artikel jou geholpen heeft. Dat kan hieronder in de reacties of via onderstaand email adres.
Heb je na het lezen van dit bericht nog hulp nodig en wil je een les inplannen? Mail dan even naar info@equi-perfect.nl en wie weet zien we elkaar binnenkort. . . . . .
Nog niet uitgelezen? Kijk voor meer artikelen ook zeker even hier op deze pagina.