Scheefheid, Rechtrichten & Gymnastiseren.

Scheefheid

Vooral op de cirkel zul je waarschijnlijk ook wel merken, of heb je al gemerkt, dat je paard niet helemaal recht is in het lijf. De kans is dan ook groot dat ‘ie rechtsom of linksom, één van beide kanten naar buiten ‘kijkt”. En misschien dat ‘ie de ene kant om sneller loopt om dat ie op die kant sneller uit balans raakt. Of je paard valt over het schouder naar binnen of naar buiten, waardoor je het idee hebt dat je de volte niet rond kunt rijden.

scheefheid paard

Ieder paard is in meer of mindere mate scheef, dat is natuurlijke scheefheid van het paard.

De ene kant om kan je paard heel gemakkelijk buigen, terwijl de andere kant veel meer moeite kost om te buigen. De kant waar je paard makkelijker kan buigen, wordt ook wel de voorkeurskant genoemd. En dit is eigenlijk bij ons mensen niet anders; wij hebben ook een voorkeurskant en zijn dan ook links- of rechtshandig. Dit noem je bij een paard rechts-gebogen en links-gebogen, ook wel links-bol en rechts-bol of in het engels; dan hebben we het over Concave of Convex. Een links-gebogen paard zal makkelijk inbuigen naar links en moeilijker naar rechts. Een rechts-gebogen paard zal makkelijk inbuigen naar rechts en moeilijker naar links.

Hoe kun je nou weten of je paard scheef is:

Dit kun je onder andere zien door dat je paard bijvoorbeeld; op de volte met de achterhand uitzwaait, met het hoofd naar buiten draait in de wending, over het schouder naar buiten of naar binnen valt of niet aan willen springen in galop. Tijdens het rijden onder het zadel merk je bijvoorbeeld dat je paard scheef is, als je geen gelijke druk op beide teugels kunt krijgen of aan een kant het bit vast pakt. Of je paard ‘wil’ maar niet fijn voorwaarts lopen.

Rechtrichten

Heeft je paard een of meerdere van deze bovengenoemde dingen en is een medische oorzaak uitgesloten, dan kun je beginnen met je paard te gaan rechtrichten.

Rechtrichten is een begrip dat je vaak hoort in de wereld van paardrijden en dressuur. Maar wat houdt het eigenlijk in en waarom is het zo belangrijk?

Rechtrichten is eigenlijk niets meer dan je paard op de juiste manier gymnastiseren. Waarmee we de spieren aan beide kanten van het paard even veel ontwikkelen, zodat je paard niet meer naar één kant trekt en in balans kan bewegen.

Het is van cruciaal belang om een paard te helpen om in balans te kunnen bewegen, wat niet alleen de prestaties verbetert, maar ook zeker de gezondheid en het welzijn van het paard ten goede komt.

Hier is geen snelle manier voor, geen ‘quick-fix’.  Het is eerder een reis welke geduld en toewijding vereist. Rechtrichten is een langdurig proces, welke in de gehele opleiding van je paard terug komt. Ontwikkeling van spieren kost veel tijd, maar de voordelen die het oplevert, zijn de inspanning meer dan waard.

grondwerk paard

Gymnastiseren

Om te kunnen rechtrichten zul je je paard dus moeten gymnastiseren. Handige oefeningen hiervoor zijn onder andere schouder-voor, schouder-buitenwaarts, schouder-binnenwaarts, wijken en travers.

Deze oefeningen kun je vanaf de grond doen, met grondwerk en werken aan de hand bijvoorbeeld. Ik heb ook een hele mooie online cursus staan, waar dit onderwerp ook ruimschoots aan bod komt en je verschillende oefeningen ziet om aan te kunnen werken. Dat is de online Power Horsemanship cursus en die vind je hier

Maar ook met longeren en aan de dubbele lange lijnen en/of onder het zadel.

Maar wanneer is je paard nou recht.

Een rechtgericht paard, is een paard dat zowel naar links als rechts gemakkelijk kan inbuigen. En hij zowel in de wending als op de rechte lijn zijn achterhoeven in het spoor van zijn voorhoeven kan plaatsen.

Zodat het paard gelijkmatig en in balans, losgelaten, door het lijf kan bewegen.

Ben je nog niet uitgelezen en wil je meer blog berichten zien? Kijk dan zeker nog even op de blog pagina.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *