.

Doelen Stellen : Trend of zinvol ?

Overal lees je het; als je wat wilt bereiken moet je doelen stellen. Maar is dat wel zo? Is het alleen een trend of helpt het je écht verder? En is er nog iets anders ? En wat als doelen stellen niet jou ding is. . . . ?

De ene na de andere workshop, vele cursussen en boeken zijn over doelen stellen te vinden. Het voelt bijna alsof dat de enige weg is naar iets meer succes en als iets dat je wel móet doen.


Lange termijn doelen, korte termijn doelen, subdoelen, berekeningen en cijfers.

Het gevaar van strikte doelen is dat er weinig tot geen ruimte meer is voor invloeden van buiten die op je pad komen. Die komen niet voor niets op je pad, die brengen je ook weer verder. Staar je niet blind op een doel, probeer open te blijven staan voor meer mooie ideeën. Blijf je doelen wel bijstellen en vooral; blijf genieten ! van de weg die je aflegt naar je doel.

Is doelen stellen een trend ? Ja, dat denk ik zeker. Is dat een verkeerd iets ? Nee zeker niet, het helpt velen verder om idealen te behalen. Is het voor iedereen, nee, de methode past niet bij iedereen

Ga je doelen stellen, stel dan reële doelen. die doelen zijn specifiek, meetbaar, aanpasbaar, realistisch en tijdgebonden Zogenaamde SMART doelen. On ben je al bezig met doelen stellen en gaat dat je goed af? Prefect ! Zeker mee doorgaan !


Geen strikt doelen plan ? Geen stress !

Maar wat als je nou dus niet zo’n strikt plan hebt? Dat is helemaal geen ramp. Het kan zijn dat deze methode helemaal niet werkt voor jou, niet bij jou past. Geen stress, je bent níet direct doelloos. Want als je op het punt bent aangekomen dat je aan het onderzoeken bent geslagen om te kijken wat het doelen stellen inhoud. Dan weet je eigenlijk diep van binnen al wel wat je wilt. Je hebt alleen nog geen strikt plan over hoe je daar gaat komen.

Je hebt dus al een richting, of een doel, alleen nog geen plan van aanpak.

1% beter

Iedere keer of iedere dag 1% beter, kan wel eens een veel geschikter systeem voor jou zijn als doelen stellen niet bij jou past. De focus komt dan niet te liggen op het-ver-weg-doel, maar op de weg die je aflegt. En 1% lijkt niet zoveel, het is goed te overzien. Maar vergis je niet, zo weinig is 1% ook niet, want als je iedere keer of iedere dag 1% beter doet dan heb je na 2 keer/dagen 2% meer en na 5 keer/dagen wel 5% meer of beter !

Iedere dag 1 push-u of zit-up meer. Ieder dag naar iets meer ontspanning trainen met je paard, Iedere dag naar iets meer gedragenheid trainen. iedere dag 1% beter . . . . . etc, etc.

Door iedere keer een klein beetje vooruitgang te zien blijf je gemotiveerd en genieten van de weg er naar toe. Zo bereik je dus ook gewoon je doel.

Wat nu ? Begin !

Ja, juist, je leest het goed. gewoon beginnen. Want of je nou aan het plannen, doelen stellen en cijfers bezig gaat of het iedere 1% beter gaat doen . . . . Er is geen excuses meer, begin en leg de lat niet direct te hoog. Durf eerlijk naar je zelf te kijken, kijk waar je kwaliteiten liggen. Je zult nog verbaasd staan wat het je allemaal gaat brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *