Breng variatie aan in je grondwerk

Er zijn verschillende manieren hoe je vanaf de grond kunt werken met je paard. En dan heb ik het niet alleen over natural horsemanship grondwerk, want er is nog veel meer; Zo kun je het werken vanaf de grond ook heel goed combineren met dressuur. Dat werken vanaf de grond combineren met dressuur zie je terug bij onder andere het lange teugelen, werken aan de hand en het werken aan de dubbele lange lijnen

Verschil klassiek grondwerk en NH Grondwerk

Niet alle grondwerk kun je over één kam scheren. Er is veel verschil in het klassiek grondwerk en natural horsemanship grondwerk. Er zijn dus vercshillende stromingen in het grondwerk.

Zo heb je klassiek grondwerk bijvoorbeeld. En klassiek of ook wel academisch grondwerk genoemd, is echt dressuurmatig grondwerk met je paard. Er wordt gekeken naar de oude leer van de grootmeesters uit de geschiedenis. Om het paard optimaal trainen binnen zijn mogelijkheden en op lichte hulpen en in harmonie dressuurmatige oefeningen uit te voeren. Om zo het paard te verbeteren, in zijn kracht te laten komen en gezond te houden tot op hogere leeftijd.

Materiaal: Hierbij werk je met een kaptoom,een enkele lijn of teugel en eventueel een dressuurzweep.

 

En het natural horsemanship grondwerk en daaronder vallen onder andere Freestyle-, Monthy Roberts – en Parelli grondwerk. Hier draait eigenlijk alles om communicatie, leiderschap, gehoorzaamheid en alledaagse dingen aanleren. Ook vergroot het spelenderwijs de band met je paard en is deze manier van trainen een ideale voorbereiding op het zadelmak maken van een paard.

Materiaal: Hierbij werk je met een touwhalster/trainingshalster, een leadrope en soms ook een stick.

Longeren - Werken op de cirkel

Longeren kan een belangrijk onderdeel zijn in de training van het paard. Tijdens het longeren werk je met je paard op de cirkel. 

Sommigen gebruiken het alleen om het paard even wat beweging te geven of om het paard even wat stoom af te laten blazen voor het rijden.

Maar het longeren kan ook gebruikt worden als serieuze en volwaardige trainingssessie. Want in het longeren kun je een paard goed leren om spanning te laten afvloeien, je kunt beweging en balans beter ontwikkelen. En werken aan de communicatie met je paard.

Gebruikt wordt: Een kaptoom, een enkele longeerlijn of dubbele longe en een longeerzweep

Dressuurmatig werken aan de hand

Bij het werken aan de hand loop je naast je paard, tussen hoofd en schouder van het paard. En werk je aan dressuurmatige oefeningen om je paard recht te richten, soepeler en sterker te maken. In alle gangen; stap draf én galop, beweegt je paard in jouw looptempo.

Je gebruikt bij het werken aan de hand een kaptoom of hoofdstel met dressuurteugels en een dressuurzweepje.

 

Dubbele lange lijnen

Bij het werken aan de dubbele lange lijnen kun je werken vanuit twee verschillende posities; Centrumpositie, waar je zelf in het midden staat, zoals bij het longeren en de tweede is de  menpositie, waarbij je achter het paard loopt.

In menpositie beweegt je paard in zowel stap, draf als ook in de galop op jouw loop tempo.

Aan de dubbele lange lijnen kun je dressuurmatig trainen met je paard. Leert het jonge paard sturen en nageeflijkheid en kun je met het gevorderde paard trainen naar verzameling.

Materiaal: Hierbij gebruik je een trainingshalster of (bitloos)hoofdstel, een longeersingel en een set dubbele lange lijnen.

Eerder schreef ik: redenen om aan de dubbele lange lijnen te gaan werken en vind je op deze website een cursus dubbele lange lijnen

Wandelingen

Wandelen met je paard is een fijne afwisseling, zowel voor het jonge als het oudere paard.

Samen genieten van de natuur, even niets hoeven doen, alleen genieten van elkaars aanwezigheid. Samen in het nu.

Materiaal: Halster of touwhalster en een halstertouw of leadrope.

 

 

Shriktraining/Trail aan de hand

Bij een schriktraining of trail aan de hand leert je paard op jou en zichzelf vertrouwen. Naast dat het zelfvertrouwen oplevert voor je paard kan het je zelf ook vertrouwen geven in je paard. Omdat je ziet hoe je paard reageert in verschillende situaties en jullie samen tot oplossingen komen. Dit versterkt de band met je paard enorm. In hand trail kom je ook in de westernsport tegen.

Materiaal: Halster of touwhalster en een halstertouw of leadrope.

Lange teugelen

Lange teugelen is een ook leuke om vanaf de grond met je paard te werken. Hierbij loop je voornamelijk schuin achter je paard waarbij de hand die het dichtst bij je paard, op de croup (kruis/achterhand) ligt.

Bij het lange teugelen kun je alle dressuur oefeningen doen en alle gangen; stap, draf en galop, op jouw looptempo.

Benodigdheden: Hoofdstel en lange teugels

Ik hoop dat je nu voldoende inspiratie hebt opgedaan om lekker aan de slag te kunnen en variatie aan te brengen in de opleiding van je paard. 

Welke manier van werken vanaf de grond spreekt jou het meest aan? 

Zoek je toch wat meer hulp en meer verdieping, lekker aan de slag met grondwerk? Dan is wellicht de Power Horsemanship cursus wel wat voor jou! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *