Een veel gestelde vraag is of er verschil zit in het werken aan de dubbele longe en het werken aan de dubbele lange lijnen. 

Het antwoord is: Nee, het is niet niet hetzelfde, het zijn echt 2 verschillende methodes van trainen.

De Verschillen, dubbele longe vs dubbele lange lijnen

1) De Lengte en het Gewicht van de lijnen

– Een dubbele longe bestaat uit één lang stuk met een totale lengte van ca. 16 tot 18 meter en heeft aan de uiteinden vaak een dunner stuk touw met soms ook een stel katrollen.

– De dubbele lange lijnen bestaan uit 2 losse lijnen van elk ca. 6.5 meter en 12mm dik. Dubbele lange lijnen zijn zwaarder in gewicht dan longeerlijnen.

2) Verschil in bevestiging

– Bij het werken aan de dubbele longe gaat een van de lijnen vaak over de rug van het paard. Door het dunnere touw kan de longe door de ringen van de singel gedaan worden, dan door de bitringen en weer terug aan de singel bevestigd worden. Hierdoor ontstaat een hefboom werking. Ook kan er nog gekozen worden voor een bijzettouwtje of – teugel er bij te gebruiken.

– Bij de dubbele lange lijnen gaat een van de lijnen, de buitenlijn, achter de achterhand van het paard langs. De lijnen gaan door een lage ring van de singel, aan de zijkant en dan naar de bitring of neusriem (sidepull)

Dubbele Longe
menpositie aan de dubbele lange lijnen online cursus
Dubbele Lange Lijnen Menpositie

3) Gebruiksdoeleinden

– Een dubbele longe bestaat wordt meestal gebruikt om alleen mee te longeren, dus om vanuit het midden op de cirkel te werken.

– Tijdens het werken met de dubbele lange lijnen werk je vanuit verschillende posities. Dus niet alleen vanuit het midden op de cirkel (centrumpositie), maar ook achter het paard (menpositie)

Dubbele Longe - Hefboom werking
Dubbele longe
Dubbele Lang Lijnen
Dubbele lange lijnen

Voordelen van het werken aan de dubbele lange lijnen

Doordat een van de lijnen achter het paard langs gaat, ben je niet beperkt om op de cirkel te blijven werken, maar kun je eenvoudig van hand veranderen. Daarnaast kun je nu wisselen van positie, dus niet alleen vanuit het midden op een cirkel werken (centrumpositie), maar ook achter het paard lopen (de menpositie).

Door het afwisselen van de verschillende posities kun je alle rijbaanfiguren doen vanaf de grond met je paard/pony, die je normaal ook in het zadel zou rijden.

Ook het aanleren van de zijgangen wordt nu veel eenvoudiger. Meer over het aanleren van de zijgangen aan de dubbele lange lijnen vind je trouwens in de online cursus dubbele lange lijnen op EquiCursus.nl

 

Zijgangen - Schouder buitenwaarts aan de dubbele lange lijnen
Je paard trainen aan dubbele lange lijnen

Mocht je interesse hebben voor een set dubbele lange lijnen of de cursus, kijk dan ook zeker even tussen het product aanbod op deze website.

 

En ben je nou nog niet uitgelezen, bezoek dan de blog-pagina ook nog even voor handige grondwerk oefeningen en andere leuke onderwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *