Hoe je met simpele technieken, zowel onder het zadel als aan de hand, grote stappen kunt maken in je training. Zodat je niet harder gaat trainen maar slimmer.
Zelf minder doen is meer krijgen. Vaak denken we te moeilijk of willen we het paard te veel helpen. Maar wanneer je je paard te veel wilt helpen, zit je onbewust gewoon heel hard tegen te werken. Waardoor je het je paard juist moeilijker maakt en de kans op ongewenst gedrag onder het zadel juist groter wordt.
Ik heb een aantal voorbeelden op een rijtje gezet, waarbij er vaak slimmer getraind kan worden en waar jij direct je voordeel uit kunt halen:
1) Vind jouw paard het voorwaarts gaan niet makkelijk?
Niet Sneller Maar Actiever.
Weet dat je niet harder hoeft te gaan om voorwaarts te rijden. Negen van de tien keer zal je, door alleen maar harder te willen, het paard eerder alleen maar in de voorhand duwen. Zorg dat je eerst een actief achterbeen krijgt. Want de motor zit aan de achterkant. Eerder schreef ik het artikel Voorwaarts rijden of je paard voorover duwen hier over, met handige oefeningen om een actiever achterbeen te krijgen. Je leest het hier.
2.Wanneer jij en je paard moeite hebben met de nageeflijkheid:
Een Gevende Hand Voor Betere Nageeflijkheid.
Nageeflijkheid krijg je als de voorwaarden kloppen. En hoef je dus niet te forceren met je hand, niet afdwingen en zeker niet door links en rechts aan de teugels te trekken (zagen). Wanneer het paard voorwaarts loopt, dus een actief achterbeen heeft en jij als ruiter met een zachte meevierende hand kunt volgen, krijg je die nageeflijkheid vanzelf. En natuurlijk mag je je hand eens sluiten, stelling vragen of een ophouding geven, met de nadruk op geven, want wat je sluit of neemt, laat je ook altijd weer los.
3.Kom je de bocht niet door met je paard? Dan is deze voor jou;
Haal Stelling En Buiging Niet Door Elkaar.
Allereerst zijn stelling en buiging twee heel verschillende dingen, die nog wel eens door elkaar gehaald worden. Stelling is het naar de zijkant draaien van het hoofd ten opzichte van de hals. Buiging kun je krijgen in het lijf en hals. Stelling vraag je via de (binnen)teugel en buiging krijg je door je binnenbeen aan te leggen. Om een wending goed door te komen heb je, naast een voorwaarts paard, stelling en buiging nodig. Zonder stelling geen fijne of correcte buiging.
Stelling wordt gevraagd om lossigheid in kaak en nek te krijgen en dit maakt het ook mogelijk om het binnen achterbeen goed onder te laten treden.
4.Is je paard tegen je been?
Leer Je Paard Wijken Voor Druk.
Voorwaarts-zijwaartse en Zijwaartse bewegingen zijn belangrijk in de training. Voor rechtrichten en het positief beïnvloeden van de balans van je paard. Verwacht niet direct dat je paard hele lengtes kan wijken. Begin met een paar passen schouder buitenwaarts in stap bijvoorbeeld en vergeet niet te belonen, zodat je paard gaat snappen wat de bedoeling is. En breid het rustig verder uit. In een ander artikel vind je meer oefeningen voor het wijken (voor druk).
Op de afbeelding hieronder zie je de eerste passen schouder buitenwaarts aan de dubbele lange lijnen.
Op welk punt is bij jullie winst te behalen, met welke ga jij aan de slag?
Wil je nou naar aanleiding van dit artikel ook een les inplannen? Stuur dan ook zeker even een mailtje naar het mailadres hieronder en wie weet zien we elkaar dan binnenkort.
Oh en ik ben natuurlijk heel benieuwd of je wat aan dit artikel hebt (gehad). Laat het weten hieronder in de reacties of via de mail? info@equi-perfect.nl
Nog niet uitgelezen? Kijk voor meer artikelen ook zeker even hier op deze pagina. Daar vind je nog meer artikelen.