Frustratie en verdriet in de les 

Frustratie in de training

Je bent aan het rijden en oefenen en het gaat heerlijk, kan niet beter, wat loopt je paard fijn. Dat fijne gevoel wil je meenemen ik de les en de instructeur of instructrice laten zien wat jullie bereikt hebben. In de les blijkt al snel dat het niet helemaal gaat zoals je had verwacht.

 

Hoe kan dat . . . .

Het kan dan gebeuren dat je in een les soms meer frustratie ervaart dan wanneer je gewoon zelf aan het oefenen bent. Hoe kan dat?

 

Zoals je weet ziet iemand vanaf de grond andere dingen dan dat jij vanuit het zadel ziet of kunt voelen. En een instructrice of instructeur al helemaal, want die is er ook nog eens in getraind om te zien wat jullie sterke en minder sterke punten zijn als combinatie.

 

Pijnpunten

Wanneer je dus les hebt, zal degene van wie je les hebt, de pijnpunten zien of opzoeken om aan te gaan werken in de les. Dat betekent dat je in de les misschien net even wat verder door gaat op een bepaalde oefening, dan wanneer je gewoon even lekker voor je zelf aan het rijden bent.

 

En door net even wat dieper te gaan in een oefening kom je vaak dingen tegen die moeilijk zijn. Daar wordt vervolgens weer aan gewerkt in de les. Want als je de dingen die nog moeilijk zijn gaat aanpakken en oplossen, alleen dan kunnen jij en je paard verbeteren en verder groeien als combinatie. 

 

 

Hoe voorkom je frustratie . . . .

Nu weet je hoe het komt dat je misschien in de les misschien wel eens wat frustratie of verdriet voelt. Maar wat kun je doen om deze gevoelens te verminderen en meer op te steken van de les zelf. 

  1.  Zie elke training of les ook echt als nieuw. Dus geen resultaten of gevoelens van of over een vorige les mee in de komende les. Zonder verwachtingen in de les stappen, geeft minder kans op teleurstellingen en dus minder kans op frustratie en verdriet.
  2. Weet dat je niet de enige bent. Iedere ruiter heeft zijn of haar moeilijke punten. En de punten waar jij frustratie of verdriet voelt, daar liggen jouw werkpunten. 
  3. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Verwacht geen perfecte oefeningen. Je oefent en hebt les om te verbeteren en met steeds 1% beter kom je er ook wel. Hier heb ik eerder ook als eens een leuk artikel over geschreven, over doelen stellen enzo . . . je leest het hier.
  4. Geniet van de weg die je gaat, van iedere kleine verbetering.

Vond je dit een leuk artikel en ben je nog niet uitgelezen? Kijk dan zeker nog even verder op de blog pagina.

Of wil je lekker zelf aan de slag met bijvoorbeeld grondwerk en zoek je nog leuke grondwerk oefeningen? Hier vind je meer informatie over de online grondwerk cursus Power Horsemanship. In de cursus vind je alle grondwerk oefeningen die je kunt gebruiken voor een (h)eerlijke training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *