Deel 1 - Freestyle grondwerk Basis oefeningen

In het Freestyle zijn er verschillende grondwerk oefeningen die je kunt gaan doen met je paard. En elk van die grondwerk oefeningen zijn er voor bedoeld om je paard te helpen, te verbeteren en/of voor te bereiden.

Welke materialen je nodig hebt voor het Freestyle grondwerk, loswerken of het werken aan de dubbele lange lijnen vind je in een eerder artikel wat ik heb geschreven, dat lees je hier

Met welke oefening start je . . . .

Een veelgestelde vraag. Je wilt grondwerk gaan doen met je paard, maar bij welke oefening start je nou eigenlijk, waar moet je beginnen.

De Freestyle grondwerk oefeningen kun je onderverdelen in 3 categorieën. basisoefeningen, cirkels en gevorderde grondwerk oefeningen.

In dit artikel neem ik je mee in de verschillende basisoefeningen.

Grondwerk Oefening 1; Hoofd-Laag.

De eerste grondwerk oefening is de oefening hoofd-Laag. In deze vraag je op een hulp het hoofd omlaag van je paard.

Hoofd-Laag is een leuke oefening om mee te starten. Het schept direct al wat vertrouwen van je paard en je paard raakt er meer ontspannen door, want doordat je het hoofd van je paard omlaag vraagt, daalt de hartslag van je paard direct.

 Hoe je deze oefening handig uit kunt voeren heb ik uitgebreid in dit artikel uitgelegd Grondwerk Oefening Hoofd-Laag 

Grondwerk oefening hoofd laag bij equicursus

Grondwerk oefening 2; Volgen en Leiden.

De 2e oefening is Volgen en Leiden. Deze oefening gaat over de controle hebben hoe je paard me je meebeweegt.  Begin je nog gewoon te lopen en hoop je er maar het beste van . . . ? In de oefening Volgen en Leiden leren jullie samen lopen als team en volgt je paard je waar jij gaat.

Doe je deze oefening goed, dan zal je paard met overal met je mee willen gaan waar jij gaat.

Grondwerk oefening volgen en leiden

Grondwerk Oefening 3; Halthouden.

Deze derde oefening; het Halthouden lijkt zo eenvoudig, maar kan soms een ware uitdaging zijn in de dagelijkse omgang met je paard.

Het is een stuk veiliger als je paard kan stilstaan wanneer jij dat vraagt, dan wanneer ‘ie gewoon doordendert. Wanneer je je paard het halthouden goed en met rust aanleert heb je hier niet alleen in de dagelijkse omgang, maar ook onder het zadel of voor de kar heel veel profijt van.

Je paard blijft dan namelijk net zo lang stil staan, totdat je aangeeft weer te gaan lopen.

Power Horsemanship. Ontspannen werken vanaf de grond met je paard

Grondwerk Oefening 4; Achterwaarts.

De vierde en laatste oefening in dit artikel is de grondwerk oefening Achterwaarts. Niet alleen een gehoorzaamheidsoefening en alledaags heel handig; bij de hoefsmid; bij de dierenarts; op de poetsplaats, maar ook heel waardevol in de training van je paard. Wanneer je met deze oefening begint, merk je dat het nog best lastig is om je paard een aantal passen recht achterwaarts te laten gaan.

Een van de voordelen van deze oefening is dat je paard er soepeler door kan worden.

Nog niet uitgelezen? kijk voor meer berichten hier op deze pagina.

Of zoek je iets waarbij je samen met je paard kunt leren? Kijk dan eens bij de grondwerk cursus Want samen nieuwe dingen leren versterkt ook de band.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *